KNHS


Adelinde Cornelissen verslaat Anky van Grunsven 27 maart 2008
Cornelissen

INDOOR BRABANT (KNHS) - In de Grand Prix voor dressuurruiters, waarin combinaties aan de start verschijnen die niet in de finale van de wereldbeker van start gaan, was er sprake van een regelrechte verrassing. Niet Anky van Grunsven (Erp) - die in de Bossche Brabanthallen tijdens Indoor Brabant altijd een thuiswedstrijd zegt te rijden - won, maar de uit Beilen afkomstige Adelinde Cornelissen met Parzival. Voor Van Grunsven was er de derde plaats met IPS Painted Black, achter Stéphanie Peters (Roermond) met Jeff.

De eerlijkheid gebiedt het om te zeggen dat het met de communicatie tussen Anky van Grunsven en de hengst IPS Painted Black niet helemaal goed zat. Painted Black was niet goed bij de les en ondank het ijzersterke begin van de combinatie lieten ze in het verloop van de rit te veel steken vallen, waardoor Anky niet tevreden zal zijn met haar optreden.
IJzersterk was wel het optreden van zowel Adelinde Cornelissen als Stéphanie Peters met twee sterke proeven, die elkaar weinig ontliepen. Beide paarden bewezen de in de Grand Prix gevraagde opgaven aan te kunnen, net als beide amazones. Jan Peeters, lid van de jury, verwoordde het als volgt: "Ik ben blij dat deze beide combinaties in deze wedstrijd het beste wat ze in huis hebben hebben laten zien en eveneens dat ze daarvoor de waardering van de jury kregen die ze verdienden. Te vaak gebeurt het dat de rijtechnische kwaliteiten niet voldoende worden herkend. Dat dit dan ook nog eens gebeurt op momenten dat ze recht hebben op de punten is zeer betreurenswaardig. Maar daarvan was nu geen sprake en daar ben ik als jurylid blij om. Nog duidelijker gezegd: het is een verademing dat beide meiden de punten hebben gekregen die ze echt verdienden".
In de piaffe en in de passage gedeeltes van de proef was Parzival van Cornelissen indrukwekkend. Daarnaast werd de gehele proef door een enorme lichtheid in de bewegingen ten toon gespreid, bovendien werd het harmonieuze beeld nergens verstoord. Het paard Jeff van Stéphanie Peters was misschien in de changementen een fractie zuiverder, alhoewel ze iets groter gesprongen zouden mogen worden. Daarnaast zou de combinatie door de gehele proef heen net een fractie meer ongedwongenheid ten toon mogen spreiden. Jan Peeters: "Beide dames kunnen op verschillende onderdelen nog wist boeken, zoals de overgang naar de uitgestrekte draf en uitgestrekte stap. Door die onderdelen iets eerder in te leiden zijn daarin nog punten te winnen", aldus Peeters.
Hans Peter Minderhoud (Harskamp) (4e) miste met Exquis Nadineeven de expressie in piaffe en passage. De galop zou een fractie ronder mogen zijn. Volgens Peeters ontbrak bij hem net dat kleine beetje meer in de proef van Minderhoud dan wat Cornelissen en Peters wel lieten zien. Bij Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Kigali was er sprake van één van de beste ritten ooit. Met een fractie meer openheid is er voor deze combinatie nog veel te winnen, nu moest Marlies met de vierde plaats genoegen nemen.

Vanavond om 19.00 gaat de Grand Prix van start voor de deelnemers aan de finale van de wereldbeker dressuur.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag FEI Grand Prix B:


1) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival - 72.250
2) Stéphanie Peters (Roermond) - Jeff - 71.875
3) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Painted Black - 70.250
4) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Kigali - 69.916
5) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine - 69.416
6) Alex van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Nimbly - 68.333

Meer info zie: www.indoorbrabant.nl

Foto: Adelinde Cornelissen met Parzival door: www.melissen.net