Gemeente Coevorden

Steenmarters: een kwestie van voorkomen en weren

De steenmarter veroorzaakt steeds meer overlast. Het speelse roofdiertje duikt steeds vaker op in huizen en scholen. De overlast is soms heel groot, daarom is het belangrijk om de dieren te weren.

De steenmarter kruipt tegen muren op, nestelt zich onder dakranden en plafonds van huizen en maakt vooral 's nachts een hoop herrie. De steenmarter is geen knaagdier maar een roofdier dat graag speelt en reageert op alles wat beweegt en rolt. Zodra het dier, dat veertig tot vijftig centimeter lang kan worden met daaraan een forse staart, zich heeft genesteld tussen een plafond of in een spouwmuur, begint de overlast. En niet alleen door het lawaai. Een steenmarter is namelijk een vleeseter die kleine zoogdieren en vogels voert aan zijn jongen. Niet opgegeten kadavers gaan rotten en stinken. Bovendien is er ook urineoverlast."

Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mogen ze niet gevangen of gedood worden. Bestrijding van de overlast kan alleen door weren en verjagen. Het belangrijkste is voorkomen dat ze binnenkomen door ingangen in gebouwen weg te nemen. Lage muurtjes, pergola's aan woningen, bomen dichtbij de woning of een schommel tegen een muur zijn bijvoorbeeld allemaal opstapjes voor steenmarters om in een woning te komen. Wanneer u een oude doek in de opening stop die door de marter wordt gebruikt, verdrijft u hem. Omdat de marter overdag slaapt kunt u de doek overdag in het gat duwen. De dag erna is de doek naar binnen getrokken of naar buiten geduwd, een teken dat de marter is vertrokken. Om er zeker van te zijn dat het beestje niet terugkomt stopt u de doek nogmaals terug. Zit de doek daags erna nog op zijn plaats betekent dit dat de marter niet teruggekomen is. U kunt het gat dan permanent dichtmaken.

Voor meer informatie over het voorkomen en weren van steenmarters kunt u contact opnemen met Area Reiniging, tel 0900-2345555 (lokaal tarief) of www.areareiniging.nl