Waterschap Zuiderzeeland


Persbericht, 27 maart 2008 2008/07

ZUIDERZEEMUSEUM 60 JAAR: EEN NIEUW MUSEUM OP DE GRENS VAN LAND EN WATER

Het Zuiderzeemuseum viert zijn zestigjarige bestaan met een opmerkelijke jubileummanifestatie. Alle onderdelen van het uitgebreide en verrassende programma illustreren de nieuwe koers van het museum.

Het Zuiderzeemuseum slaat een andere weg in. Het statische, op het verleden gerichte museum maakt plaats voor een dynamische en publieksgerichte museale ervaring. Het vernieuwde museum legt verbanden, zoekt de wereld op en toont Nederland in al zijn facetten: kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed, design en geschiedenis.

Een groot aantal gerenommeerde Nederlandse en internationale kunstenaars, ontwerpers en gastconservatoren zet het jubileum luister bij met een tentoonstelling, installatie, kunstwerk of activiteit. Dit zijn onder meer Studio Job, Atelier van Lieshout, Hugo Kaagman, Keso Dekker, Koninklijke Tichelaar, Dick Hauser, Martin Bril, Gross. Max. en Piet Oudolf. De combinatie van historische elementen met hedendaagse interpretaties en toepassingen laat zien hoe vruchtbaar de nieuwe koers van het museum is.

De manifestatie bestaat uit drie onderdelen: tentoonstellingen, museumpark en natuurgebied.
Tentoonstellingen brengen de thema's van het Zuiderzeemuseum op een onconventionele en inspirerende manier naar voren. Twee tentoonstellingen op locatie bevorderen de mobiliteit van de objecten van het Zuiderzeemuseum. Een kunstroute door het museumpark combineert Nederlands cultureel erfgoed met hedendaagse kunst. In een aantal pandjes creëren Nederlandse en internationale kunstenaars een eigentijdse inrichting.
Het natuurgebied biedt plaats aan installaties en ruimtelijke ontwerpen, geïnspireerd op de natuurlijke omgeving van het Zuiderzeemuseum.

Het nieuwe Zuiderzeemuseum wordt op 4 juni 2008 officieel geopend door minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De tentoonstellingen Zuiderzeemuseum Amsterdam en De Branding starten als amuse op jubileummanifestatie op 27 maart en 4 april 2008.

Onderstaand treft u de hoogtepunten uit de programmering. Het volledige programma vindt u op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.


Noot voor de redactie,