Gemeente Helden

Boomfeestdag 2008 in Koningslust Op woensdag 19 maart was het weer Nationale Boomfeestdag. Het thema van de Boomfeestdag 2008 was Boom zoekt kind. De Boomfeestdag is dé manier om kinderen meer kennis en respect voor bomen en de natuur bij te brengen. Daarnaast is de Boomfeestdag voor de kinderen een onvergetelijke belevenis. Bomen hebben bescherming nodig. Als ze die bescherming al kunnen krijgen van onze jonge generatie, is dat in belang van beide.

Dit jaar werd de Boomfeestdag in de gemeente Helden gehouden in Koningslust. Met de kinderen van groep 4 tot en met 8 van Basisschool De Springplank, enkele vrijwilligers en medewerkers van de gemeente Helden werden in Koningslust twee projecten aangepakt. Wethouder Rinus Janssen gaf op deze dag de aftrap, door middel van het planten van een eik voor de school, samen met enkele kinderen van de school (zie foto). Daarna gingen de 87 kinderen enthousiast aan de slag.

Project 1

De kinderen van de groepen 4 tot en met 7 gingen aan de slag rondom de school. Er werden gaten gegraven voor de bomen, sleuven getrokken voor de heesters en deze werden in mooie rijen vakkundig geplant. Met een vrachtwagen met kraan werden de grote bomen in het boomgat geplaatst, waarna de kinderen het gat weer dicht konden gooien, een boompaal konden plaatsen en de boom konden aanbinden. Er werden verschillende bomen (± 48 stuks), heesters (± 4800 stuks) en beukenhaag (± 2130 stuks) geplant. Dit gebeurde in het kader van het opgeknapte centrum van Koningslust.

Project 2

De leerlingen van groep 8 gingen aan de slag in natuurgebied Vlakbroek, aan de achterzijde van de Schenskensweg. Door hen werd er een klimaatbosje geplant, dat bestaat uit drie walnootbomen (symbool voor de grote compensatiebossen). Verder werden er ook nog enkele fruitbomen (kers), essen, kastanjes en een toegangslaantje van knotwilgen aangeplant (totaal ±18 bomen). De bomen verfraaien het grasland langs het grote waterbassin. Het Vlakbroek is al een prachtig natuurgebied, maar door de inspanningen van de kinderen en het plan van Ron Janssen (gemeente Helden), is het nu nog mooier.

Dank aan alle kinderen die heel hard hebben gewerkt om zoveel mogelijk bomen en planten te planten. Verder iedereen bedankt die geholpen heeft om er weer een mooie en echte Boomfeestdag van te maken.

27-3-2008 10:28