College bouw ziekenhuisvoorzieningen



Workshop Koeling is hot

Op 27 maart organiseren Bouwcollege, SenterNovem en NVTG een workshop rond de ervaringen van zorginstellingen met energie-efficiënte koelsystemen, zowel in nieuwbouw als in renovatiebouw. Na 'De hitte de baas' geldt nu 'Koeling is hot'.

Cbz, NVTG, SENTER/NOVEM Workshop

"Koeling is hot"- 27 maart 2008-Houtrust Hooglanderveen

LEZINGEN - PROGRAMMA

12.00 uur Ontvangst deelnemers met inlooplunch

13.00 uur Welkom, toelichting op de dag
Ing. P.T. van de Graaf, bestuurslid NVTG Ir. H.J. Nicolaas, College bouw zorginstellingen Het Bouwcollege heeft vorig jaar het cahier "De hitte de baas" uitgebracht. Hierin wordt op de verschillende mogelijkheden van koeling in zorginstellingen ingegaan, zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw. Achtergronden voor het uitbrengen van dit cahier zullen worden toegelicht.

13.10 uur Koelen in zorginstellingen
Ir. T. Glashorst, DWA installatie- en energieadvies Achtergronden bij het Cbz cahier "de hitte de baas" Koeling in verpleeg- en verzorgingshuizen staat volop in de aandacht. DWA installatie- en energieadvies heeft voor CBZ onderzocht welke vormen van koeling in de genoemde zorginstellingen voldoen aan zowel een bepaalde mate van zomercomfort, als aan economische randvoorwaarden. Dit onderzoek is verwerkt in het CBZ-cahier "De hitte de baas" (2007). In deze presentatie wordt ingegaan op de achtergronden van het cahier: wat is zomercomfort, welke concepten zijn onderzocht, wat is voor bepaalde types verpleeg- en verzorgingshuizen het beste concept?

13.25 uur Europese ontwikkelingen. Cool region en "Natuurlijk koelen" Ir.T. van Woudenbergh, DWA installatie- en energieadvies Voor een Europees project wordt door DWA installatie- en energieadvies en BEAR architecten onderzocht hoe technische oplossingen voor koeling kunnen worden geïmplementeerd in de nationale praktijk. Dit wordt o.a. gedaan voor zorginstellingen. In het Europese project ligt de focus op het voorkomen van koeling en op energiezuinige koeling. Natuurlijke koeling is zo'n vorm van energiezuinig koelen. Is het economisch rendabel? Is het zomercomfort te handhaven onder alle omstandigheden? Wat zijn de pluspunten, ofwel de charmes van deze vorm van koeling?

13.40 uur Website Module: Energiebesparing en koeling in zorginstellingen. H. Waaldijk, SenterNovem
Door de klimaatverandering die gepaard gaat met warmere zomers en door de gestegen comforteisen wordt in verpleging-en verzorgingstehuizen koeling steeds vaker toegepast. In 2006 was ten opzichte van 2004 sprake van een toename van 16%. De verwachting is dat dit cijfer alleen maar zal stijgen. Dit gegeven was voor SenterNovem aanleiding om ondermeer een site te ontwikkelen voor facilitymanagers, hoofden technische dienst en adviesbureaus. Doel is hen te adviseren bij de keuze van een energie-efficiënt koelsysteem. Het bijzondere van deze interactieve site is dat het niet alleen inzicht geeft in de beschikbare soorten koeling, maar dat de gebruiker vooral inzicht krijgt in zaken als investeringskosten, onderhoud, bestaande lease-constructies en mogelijke subsidies.

13.55 uur Praktijkvoorbeeld 1
Ir. R.J. van Luijk, Rienks Engineering BV Woonzorgcentrum "Hooge Platen" te Breskens Hooge Platen te Breskens is een van de eerste zorginstellingen in Nederland die is voorzien van betonkernactivering. Vanwege de slechte geschiktheid van de bodem is voor dit project niet gekozen voor warmte-koude opslag maar zijn andere technieken toegepast om een energiezuinig gebouw te realiseren. Het binnenklimaat is voor zowel verpleging, verzorging als de seniorenwoningen identiek, alle bewoners beschikken over koeling.

14.10 uur Praktijkvoorbeeld 2
J.N.F. Leenders, Huygen Installatie Adviseurs Verpleeghuis "La Valence" Stichting Vivre te Maastricht Hybride, verse luchttoevoer met vrije koeling onder geschikte buitencondities. Verwarmen of koelen geschiedt met betonkernactivering mede door gebruik te maken van aardwarmte cq aardkoude middels een open bronsysteem met warmtepompen en piekketels in het koude seizoen of natuurlijke koudeoverdracht in het warme seizoen.

14.25 uur Pauze

14.55 uur Praktijkvoorbeeld 3
G.B. Helmink, Directeur woningstichting Dinxperlo Verzorgingshuis "Oldershove" te Wehl Multifuntioneel complex Oldershove te Wehl valt op door moderne architectuur en toepassing van schone energie . Het multifunctioneel gebruik van het gebouw bestaat uit 60 zorgappartementen, 30 huurappartementen, 11 koopwoningen, 30 verpleegplaatsen, een restaurant, dagopvang, een zorghotel met parkeerkelder, een stiltecentrum, kantoren voor thuiszorg, etc.
Het gebouw wordt door duurzame energie verwarmd en gekoeld door middel van warmtepompen, geen warmteopslag, voor het warmwater per woning een eigen wp-boiler. De eerste fase is opgeleverd juni 2005, de tweede fase wordt opgeleverd mei 2008. De ontwikkeling en uitvoering van het gebouw vindt plaats in samenwerking met Sensire "Het Waalsewater" uit Doetinchem.

15.10 uur Praktijkvoorbeeld 4
Ing. J.R.C. Herrings, Sweegers en de Bruijn Verpleeghuis "De Ingelanden" te Utrecht Het verpleeghuis De Ingelanden in Utrecht is voorzien van een klimatiseringssysteem met betonkernactivering. Hierbij wordt de gebouwmassa thermisch geactiveerd. De keuze voor dit systeem is mede gemaakt op basis van de wens voor een hoog comfortniveau (o.a. voldoende koeling). Er wordt ingegaan op specifieke eigenschappen en ontwerpaspecten welke in een integraal ontwerpproces aan de orde dienen te komen voor een succesvolle toepassing van betonkernactivering.

15.25 uur Praktijkvoorbeeld 5 Renovatie
W. Meijer, Daikin
Koeling met VRV in renovatie van verpleeg- en verzorgingshuizen Meer en meer is er behoefte aan koeling in bestaande verpleeg- en verzorgingstehuizen. Trend de laatste jaren is om hiervoor gebruik te maken van zogenaamde VRV mulitsplitsystemen met of zonder verwarmingsmogelijkheid. Aan de hand van de praktijkvoorbeelden Service Centrum 't Laar te Tilburg (realisatie in 2005) en De Eshoeve te 's Gravenhage (realisatie in 2004) zullen de voor- en nadelen van deze systemen worden getoond, waarbij gekeken wordt naar investeringen, haalbaarheid in bestaande bouw- en exploitatiekosten. Ook wordt aandacht besteed aan de beheersmogelijkheden en bediening voor personeel of bewoner.

15.40 uur Samenvatting & Afsluiting

15.45 uur Netwerkborrel


---- --