Ingezonden persbericht


Movies that Matter

Amsterdam, 14 maart 2008

Verdiepingsprogramma over China tijdens
Amnesty International Film Festival

PERSBERICHT

Debat over perscensuur in China

Van 26 tot en met 30 maart vindt de 10e editie van het Amnesty International Filmfestival (AIFF) plaats. Het AIFF organiseert een verdiepingsprogramma over de mensenrechtensituatie in China. De documentaire China's Stolen Children van Jezza Neumann belicht de gevolgen van het éénkindbeleid. De in China verboden speelfilm Lost in Beijing vertelt het verhaal van een stel dat de armoede op het platteland ontvlucht en in de grote stad geld hoopt te verdienen. Schrijver Rashid Novaire houdt een inleiding bij de film. Dat westerse bedrijven meewerken aan de mensenrechtenschendingen in China is te zien in de documentaire Yahoo, in China. Donderdagavond 27 maart is er een debat over perscensuur in China.

China's Stolen Children (VK, 2007) - Jezza Neumann

Jezza Neumann laat met zijn documentaire China's Stolen Children de gevolgen van China's éénkindbeleid zien; diefstal van kinderen en kinderhandel. De documentaire bestaat uit grotendeels illegaal gefilmde interviews met wanhopige ouders van gestolen kinderen, een handelaar die zijn eigen zoon heeft verkocht en ouders die hun dochter afstaan bij gebrek aan andere mogelijkheden.

Lost in Beijing (China, 2006) - Yu Li
In Lost in Beijing zien we hoe de aantrekkelijke jonge vrouw Liu Pingguo en haar man An Kun naar de hoofdstad trekken in de hoop daar een beter leven te vinden. Ze leven van een schamel inkomen. Als Liu Pingguo wordt verkracht door haar baas, probeert An Kun hem te chanteren. De speelfilm mag niet worden vertoond in China. Schrijver Rashid Novaire (1979) geeft een inleiding bij Lost in Beijing. Voor zijn boek Het Lied van de Rog verbleef Novaire 6 maanden in China.

Yahoo, in China (Frankrijk, 2006) - Michel Lemaur
Deze documentaire geeft inzicht in de schrijnende zaak van de Chinese journalist Shi Tao. Via zijn Yahoo account publiceerde hij anoniem een kritisch artikel op een buitenlandse website. Op verzoek van de Chinese autoriteiten onthulde Yahoo de identiteit van Shi Tao. Hij werd gearresteerd en veroordeeld tot tien jaar cel.

Debat perscensuur in China
Frénk van der Linden (journalist van NPS, Nieuwe Revu, NRC Handelsblad) gaat in gesprek met onder anderen Nicole Sprokel van Amnesty International, Erik van Heeswijk, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) en Sigrid Deters van de Wereldomroep. Centraal staat hierbij de vraag wat het Nederlandse publiek merkt van perscensuur in de berichtgeving uit China.

China en de Olympische Spelen

China beloofde voor de Spelen van 2008 de mensenrechtensituatie te verbeteren. Met minder dan een jaar te gaan tot de Spelen weet China zijn toezeggingen niet waar te maken. De mensenrechtenschendingen nemen eerder toe dan af. Veel schendingen houden direct verband met de Spelen. Duizenden bewoners van Beijing zijn gedwongen uit hun huis gezet, vaak zonder compensatie. Degenen die protesteren, lopen het risico in een heropvoedingskamp te worden geplaatst. Ook de legitieme activiteiten van vreedzame actievoerders, waaronder journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten, worden onderdrukt. Pers en internet worden gecensureerd en de doodstraf veelvuldig uitgevoerd. Documentairemakers krijgen beperkte of geen toestemming om te filmen.

10e Amnesty International Filmfestival
Van 26 tot en met 30 maart vertoont AIFF zo'n veertig speelfilms, documentaires en korte films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Festivallocaties zijn de filmtheaters Kriterion en Studio K in Amsterdam en Filmhuis Den Haag. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad AllRightS Award. Movies that Matter organiseert het AIFF.

Zie www.amnestyfilmfestival.nl voor meer informatie.

= = = = =

Noot aan de redactie -

Ingezonden persbericht