KNMG

Hoe de KNMG-districten verjongen: Wat doen de districten voor onze jonge leden?

Sinds een aantal jaren kent de KNMG het gratis lidmaatschap voor studenten geneeskunde. Een succes, want inmiddels zijn er al 10.000 studenten lid geworden van de KNMG. Voor de districten ligt er vervolgens, in het kader van ledenbinding, ook een taak om voor deze jonge doelgroep activiteiten te ontwikkelen. In dit artikel passeren een aantal voorbeeldactiviteiten de revue.

Districten organiseren voor jonge leden thema-avonden. Tijdens deze avonden wordt geprobeerd op een interactieve manier een aantal thema's te behandelen die interessant zijn voor co-assistenten en arts-assistenten. Het bestuur van district Midden-Brabant organiseerde in 2007 bijvoorbeeld een avond onder de titel: "Van tobbers naar toppers". Deze goed bezochte avond heeft geleid tot het oprichten van een intervisiegroep voor co-assistenten en arts-assistenten. Het komend jaar is gekozen voor de thema's uitschrijven van medicatie en de problemen waar arts-assistenten tegen aan lopen in de communicatie met hun opleider die tegelijkertijd hun werkgever is. Het laatste onderwerp is gekozen naar aanleiding van een onderzoek waar Zembla in april 2007 aandacht aan heeft besteed.

District Gouda-Alphen-Leiden heeft recentelijk samen met het KNMG Studentenplatform en de Medische Faculteit der Leidsche Studenten een thema-avond georganiseerd met als titel "Hoe kom ik aan die felbegeerde opleidingsplek?". Een thema waar elke student en net afgestudeerde basisarts mee te maken krijgt. Om hindernissen op weg naar het assistentschap verder uit te diepen, waren drie sprekers uitgenodigd. H. Leliefeld van het Capaciteitsorgaan gaf informatie over de jaarlijkse ramingen voor het benodigde aantal artsen in Nederland. B. Borger van der Burg (AIOS heelkunde en voorzitter van de Vereniging Arts-assistenten LUMC ) gaf tips over hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden om een opleidingsplaats te bemachtigen, als AIOS succesvol te zijn en de veelbesproken burn-out te voorkomen. Tenslotte sprak prof.dr. Hamming, opleider Heelkunde in het LUMC, over zaken waaraan een sollicitatiecommissie belang hecht tijdens de selectie van assistenten.

KNMG-district Limburg sponsort al enige jaren het Maastricht Medical Student Research Conference. Voor het eerst wordt dit jaar ook een aanmoedigingsprijs door het district uitgereikt. Het MMSRC wordt sinds 1996 georganiseerd met als belangrijkste doel het creëren van een omgeving voor studentonderzoekers, waarin zij hun onderzoek kunnen presenteren aan medestudenten. Van een Nederlands symposium is het symposium inmiddels een internationale conferentie geworden met deelnemers uit heel Europa.

District Groot Gelre organiseert al een aantal jaren een boottocht voor eerstejaarsstudenten geneeskunde. Op de laatste dag van hun introductieweek kunnen alle studenten zich verpozen op een boot met een hapje en een drankje. Tijdens deze boottocht maken zij kennis met het KNMG-district en met de KNMG. Velen maken van deze gelegenheid gebruik om lid te worden van de KNMG. Dit initiatief vindt steeds meer navolging door andere districten met een universiteit binnen de grenzen

Tot slot werd op zaterdag 16 februari j.l. in Domus Medica de carrièrebeurs voor geneeskundestudenten door de KNMG georganiseerd. Met een bezoekersaantal van 800 was de beurs een groot succes. Naast informatie over de verschillende specialismen werden tevens een aantal workshops aangeboden. Er bleek een overweldigende belangstelling te zijn voor de workshop solliciteren naar een opleidingsplaats. In samenwerking met de KNMG-districten zal deze workshop het komende voorjaar regionaal aan de deelnemers van de carrièrebeurs worden aangeboden. Tevens wordt onderzocht of districten deze workshops in de toekomst zelf gaan organiseren.

Bovenstaande activiteiten worden met name georganiseerd door studenten die als bestuurslid actief zijn binnen de KNMG-districten. Mocht het organiseren van dergelijke activiteiten je aanspreken en wil je bestuurservaring opdoen, neem dan contact op met Marlies de Rond, e-mail m.de.rond@fed.knmg.nl of tel. 030 28 23 341.

Publicatie datum: 25-03-2008