PvdA Amsterdam

Partij van de Arbeid

Conferentie Samen Verder


Datum: Donderdag 27 Maart '08

Tijd: 13-18u

Locatie: Boekmanzaal - Stadhuis Amsterdam


*CONFERENTIE : SAMEN VERDER*
`verduurzaming van de positie van Surinaamse Amsterdammers in het Integratieproces'.

Donderdag 27 maart 2008, Boekmanzaal, Stadhuis
13.00 tot 18.00 uur

De aanleiding
Surinamers in Nederland worden steeds meer gezien als een succesvol geïntegreerde bevolkingsgroep. Zo komen zij al enige tijd niet meer voor op de lijstjes van etnische groepen wier integratie in de Nederlandse samenleving als (nog) niet gelukt moet worden beschouwd. Dit beeld heeft er echter toe geleid dat er minder aandacht is voor een grote groep van Surinamers die achterstanden hebben op belangrijke maatschappelijke terreinen.
Surinaamse organisaties in Amsterdam merken steeds vaker dat deze groep niet altijd even goed wordt bereikt door het (diversiteit)beleid van de gemeente Amsterdam en andere instituten. De hierboven geschetste problematiek is aanleiding geweest voor een gesprek op 24 mei 2005 tussen de Burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, en vertegenwoordigers van twaalf Surinaamse organisaties. Hoewel de organisaties erkennen dat een deel van de Surinaamse Amsterdammers op verschillende maatschappelijke terreinen redelijk tot goed is geïntegreerd, zijn zij tegelijkertijd van mening dat sommige sociale categorieën op diverse maatschappelijke terreinen een achterstand hebben. Die achterstand manifesteert zich op de volgende vier terreinen: Onderwijs, Gezin & Opvoeding, Werk & inkomen, Gezondheid & Zorg.
Om deze reden is het initiatief genomen tot een conferentie om de huidige maatschappelijke positie van de Surinaams-Amsterdamse gemeenschap en de wijze waarop de integratie kan worden verduurzaamd te bespreken.

De opzet
De conferentie zal worden geopend door de Burgemeester van Amsterdam, dr.Job Cohen. De afsluiting zal plaatsvinden door mevrouw mr. Hennah Buyne, wethouder Werk en Inkomen, Educatie, Jeugd en Diversiteit en Grote Stedenbeleid.
Na de opening worden twee inleidingen gehouden:
1. * 'Succesfactoren in het integratieproces van Surinaamse Amsterdammers', door prof. dr. Hans van Amersfoort, emeritus hoogleraar Sociale Geografie.*

2. * 'Verduurzaming van de integratiepositie van Surinaamse Amsterdammers en de rol die Surinaamse organisaties hierin kunnen vervullen', door prof. dr. Ruben Gowricharn, hoogleraar Multiculturele cohesie en transnationale vraagstukken.*

In de inleidingen staan de 'integratieroutes' van Surinamers centraal. Het gaat om de wijze waarop zij gebruik hebben gemaakt van de kansen en mogelijkheden in de Nederlandse samenleving, hun huidige maatschappelijke positie en de perspectieven voor de jongere generaties?

Daarna vindt er tussen een viertal deskundigen een forumdiscussie plaats, waarbij het gaat om antwoorden vinden op vragen als: o hoe Surinaamse Amsterdammers een succesvol bestaan kunnen opbouwen dat komende generaties een goede basis verschaft voor grotere en actievere participatie in de Nederlandse samenleving; o hoe de ervaringen met integratie (inter)actief met andere etnische groepen kunnen worden gedeeld.

Na de forumdiscussie worden vier werkgroepen gehouden, waarin centraal staat het doen van concrete aanbevelingen en/of programmatische voorstellen die kunnen bijdragen aan adequate oplossingen op de bovengenoemde terreinen.