Dienstenbond CNV

Nieuws

26 maart 2008

Moet CNV gaan onderhandelen over nieuwe cao mode- en sportwinkels?

Eind 2006 is een cao voor mode- en sportwinkels gesloten tussen Mitex en De Unie. De leden van CNV Dienstenbond vonden de cao te slecht om akkoord mee te kunnen gaan. De cao is 31 december 2007 afgelopen en de gesprekken over een nieuwe cao gaan binnenkort starten. Mitex heeft CNV Dienstenbond uitgenodigd voor dit overleg. CNV Dienstenbond legt echter eerst aan u voor of u vindt dat wij weer over een cao moeten gaan praten en op welke wijze.

Per 1 oktober 2006 is er een nieuwe cao voor de mode- en sportwinkels gesloten door Mitex en De Unie. CNV Dienstenbond was het niet eens met de verslechteringen in deze cao en is er na raadpleging van de leden niet mee akkoord gegaan. Sindsdien hebben wij actie gevoerd tegen de nieuwe cao en bekeken hoe we de belangen van de leden zo goed mogelijk kunnen blijven behartigen. Inmiddels zijn we een jaar verder en is de cao afgelopen. Er moet dus weer onderhandeld worden over een nieuwe cao. Mitex heeft ons uitgenodigd voor dit overleg over een nieuwe cao, maar voor CNV Dienstenbond is het niet vanzelfsprekend om weer aan tafel te gaan. CNV Dienstenbond kon in 2006 niet akkoord gaan met de cao en kan dat dus in 2008 ook niet zonder meer. Dat terwijl die cao door Mitex en De Unie wel als uitgangspunt voor de onderhandelingen zal worden genomen. Mochten we besluiten wel mee te gaan praten over die nieuwe cao, dan kunnen we dat doen door een gedetailleerde lijst met voorstellen in te dienen waarmee we alles uit de verslechterde cao repareren. Het is echter te voorspellen dat we daar niet uit gaan komen met de Mitex, aangezien De Unie bereid zal zijn een cao te sluiten zonder deze reparaties. Daarom stelt CNV Dienstenbond voor om de cao-onderhandelingen op een andere manier te benaderen.

Voorstel CNV Dienstenbond
Als we naar de naar de verslechteringen uit de cao tussen Mitex en De Unie kijken gaat het in de kern om inkomen en zeggenschap. Door die cao is het inkomen (toeslagen, overwerk, afhelpkwartiertje, loon bij ziekte) verslechterd of gaat verslechteren. Daarnaast is de zeggenschap (roosters, arbeidsvoorwaarden, rechten rond flexibiliteit, vakbondsfaciliteiten) verslechterd of onvoldoende geregeld. Wat wij dan ook willen voorstellen is dat wij op deze belangrijke punten voorstellen doen om de cao te verbeteren. Dit betekent: Ter compensatie van de inkomensverslechteringen in de cao vragen wij naast de normale loonsverhoging een extra verhoging van de lonen. Wij zijn van plan voor te stellen om uitgaande van een cao van 2 jaar voor beide jaren een loonsverhoging te vragen van 5% per jaar; Concrete afspraken over zeggenschap van werknemers over werktijden, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Daarbij denken we o.a. aan het verlengen van de aanzegtermijn van roosters, faciliteiten voor vakbondsleden, zeggenschap over roosters en het stimuleren van werkoverleg.
Naast deze 2 hoofdpunten willen we afspraken maken over het fiscaal vriendelijk kunnen verrekenen van vakbondscontributie (uiteindelijk betaal je minder om lid te zijn van een vakbond) en het stimuleren en subsidiëren van scholing (functiegericht, branchegericht, arbeidsmarktgericht en ondernemerschapgericht).

Uw mening is van belang
Het is voor CNV Dienstenbond erg belangrijk om te weten of haar leden met deze benadering kunnen instemmen. Immers, de leden zullen ook akkoord moeten gaan met het uiteindelijke cao-akkoord. Als de leden nu al vinden dat dit een onbegaanbare weg is, moeten we er niet aan beginnen, want dan kost het veel tijd en moeite voor niets. Dan moeten we echter wel bedenken hoe we dan verder gaan. Daarom vragen wij u via bijgaand reactieformulier of u kunt instemmen met deze voorstellen, zodat wij daarmee de onderhandelingen in kunnen gaan. Mocht u van mening zijn dat we niet met deze voorstellen de onderhandelingen in moeten gaan, dan verzoeken wij u te melden hoe u dat dan wel zou willen zien. Wij verzoeken u bijgaand reactieformulier in te vullen en voor 10 april 2008 aan ons te retourneren. Natuurlijk betekent dit niet dat u op voorhand met de uitkomsten van de onderhandelingen akkoord gaat. Het resultaat van de onderhandelingen zal, zoals gewoonlijk, ter stemming aan u worden voorgelegd en uiteindelijk bepaalt u of er een cao tot stand komt. Verder zullen we u ook op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Meedenken?
Als u wilt meedenken over een nieuwe cao en de ontwikkelingen in de bedrijfstak dan vragen wij u zich te melden bij uw bestuurder Jeroen Warnaar en met hem te overleggen op welke manier u CNV Dienstenbond hierbij zou kunnen ondersteunen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat leden die werkzaam zijn in de branche direct betrokken zijn bij wat CNV Dienstenbond voor haar leden doet.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ).

Het is altijd prijs met de lid-werft-lidactie van CNV Dienstenbond! Kijk voor de ledenwerfactie op www.cnvdienstenbond.nl

De cadeaubon t.w.v. EUR 10.00 als welkomstcadeau op de aanmeldingsbon, is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap aangeboden.