Accountancy Big-Four beheerst de beurs.

27/03/2008 08:00

Company.info

Uit het Company.info Accountantsonderzoek blijkt dat PricewaterhouseCoopers het grootste marktaandeel heeft in Nederland onder beursgenoteerde ondernemingen. Company.info, leverancier van bedrijfsinformatie, bestudeerde de jaarverslagen uit 2006 van 138 Nederlandse organisaties, wiens aandelen aan de Euronext genoteerd staan. Meer dan Euro 360 miljard omzet wordt gecontroleerd door PricewaterhouseCoopers, een marktaandeel van bijna 50% (46,6%). Op de tweede plek staat Ernst & Young, goed voor een marktaandeel van bijna 20%. Daarna volgen Deloitte en KPMG, met percentages van respectievelijk 17% en 16%.

De 'Big Four' beheerst momenteel 99,8% van de markt. Het toont aan dat kleine accountantskantoren nog steeds lastig voet aan de grond krijgen bij de beursgenoteerde ondernemingen. Dat beursgenoteerde organisaties nog steeds de voorkeur geven aan de grotere accountantsfirma's is opmerkelijk: een aantal jaren geleden werd er gesproken van een overloop naar de kleinere kantoren, die momenteel echter een miniem deel van de controles uitvoeren.

'Voor accountants is het belangrijk om beursgenoteerde ondernemingen als klant te hebben. Dit versterkt hun imago. Dat betekent tevens dat de controlerend accountant steeds meer een commerciële rol krijgt. Er wordt hard gestreden om beursgenoteerde ondernemingen te mogen controleren.', aldus Benedicte Lochtenberg namens Company.info, dat het onderzoek uitvoerde. In absolute getallen is het marktaandeel van de 'kleinere' accountants met 15% aanzienlijk groter. Ze controleerden 20 van de 138 beursfondsen, voornamelijk kleinere bedrijven.

De heer Paul Steman, accountant bij Mazars, een van de kleinere firma's, is verantwoordelijk voor de controles van Batenburg Beheer, DPA Flex en Rood Testhouse. 'Er zijn slechts dertien firma's die een vergunning hebben om beursfondsen te controleren. Ondanks het overwicht van de grotere accountantsorganisaties, merken we wel een groeiende behoefte aan kleinere accountsorganisaties.' Een aantal bedrijven heeft mede daardoor in 2007 besloten over te stappen naar Mazars. De heer Paul Steman: 'In het afgelopen jaar ben ik in aanvulling op de drie al genoemde ondernemingen benoemd tot eindverantwoordelijk partner-accountant bij Tulip Computers en Alanheri. Mijn collega Jacques Noach is accountant geworden van Vivenda.'

De top 10 accountants die de accountantsverklaring ondertekenden zijn eveneens allemaal werkzaam bij een Big Four accountantsorganisatie. De heer Jan Nooitgedagt van Ernst & Young is de accountant die de meeste omzet controleert, te weten ING Groep (meer dan euro 70 miljard). In 2007 is de controle overgedragen aan de heer Boogaart, eveneens van Ernst & Young. Bij PricewaterhouseCoopers zijn de heer van Manen en de heer Baart de belangrijkste accountants. De heer Baart controleert de meeste beursgenoteerde organisaties in Nederland, te weten vier (Numico, Corporate Express, Océ en Randstad). PwC controleerde eveneens de jaarcijfers van Shell, maar in het jaarverslag wordt niet vermeld welke accountant de verklaring heeft afgegeven.

Company.info is de snelstgroeiende leverancier van online bedrijfsinformatie in Nederland. Meer dan 10.000 accountants in Nederland maken gebruik van de database Company.info voor informatie over bedrijven.





http://www.company.info