Gemeente Schouwen-Duiveland




- PERSBERICHT -

Datum

26 maart 2008

DUIKLOCATIES IN GREVELINGEN KRIJGEN FORSE OPKNAPBEURT

Deze week start Groenservice Zuid-Holland (de uitvoerend partner van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen) met de verbetering van vier duiklocaties aan het Grevelingenmeer. De duiklocaties bij Westrepart Scharendijke ('t Koepeltje), naast de haven van Scharendijke, de kruising Langendijk/Nieuwe Kerkweg bij Den Osse en Zuid Langeweg bij Dreischor ondergaan een flinke facelift en worden daardoor het visitekaartje voor de duiksport in Nederland. Het werk start bij Westrepart, waarna respectievelijk Scharendijke, Den Osse en Dreischor aan de beurt zijn. Halverwege mei moet het project afgerond zijn.

Het opknappen van de vier locaties aan het Grevelingenmeer is nogal ingrijpend. Waar duikers nu nog over de dijk moeten klauteren en op moeten passen om niet ongewild het water in te glijden, kunnen ze straks via een trap de dijk op en af. Via een drijvende steiger kunnen ze gemakkelijk in het water gaan.

Behalve drijvende steigers worden op de vier duiklocaties allerlei andere voorzieningen aangebracht of vernieuwd. Bij duiklocatie Scharendijke wordt de trap over het muraltmuurtje vernieuwd en wordt een verhard pad aangelegd vanaf het muraltmuurtje tot aan de drijvende steiger. Bij Den Osse wordt de parkeerruimte verhard en beter ingedeeld waardoor er meer ruimte is om te parkeren. Ook wordt de oversteek van de parkeerplaats naar de dijk veiliger gemaakt door middel van een zebrapad en verlichting. Verder wordt op deze locatie een toiletgebouw geplaatst. Bij Dreischor (Frans Kok-rif) wordt, net zoals op de andere locaties, een bord geplaatst voor de overige waterrecreatie. Bij de vier locaties komt een houten picknickset.

Het Koepeltje wordt ingericht als duikplaats voor duikers met een beperking. Het bestaande toiletgebouw wordt vervangen door een nieuw gebouwtje met aangepaste toiletten en douches. Vanaf dit gebouwtje loopt een pad naar de drijvende steiger waarop een lift is geplaatst. Met die lift kunnen duikers met een beperking met wat hulp eenvoudig het water in en uit.

Sinds 2004 zijn de Nederlandse Onderwatersport Bond, de gemeente Schouwen-Duiveland, het Waterschap Zeeuwse Eilanden, de Provincie Zeeland, Nationaal Park Oosterschelde, KLPD, het Grevelingenschap en Rijkswaterstaat in overleg over de verbetering van duiklocaties.Door dit overleg is al een aantal verbeteringen uitgevoerd bij de duikplaatsen Schelphoek en Burghsluis.

Het aanpassen van de vier duiklocaties kost ⬠900.000,-. Dit project wordt gefinancierd door Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen, Provincie Zeeland, gemeente Schouwen-Duiveland en de Nederlandse Onderwatersport Bond. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door gelden van de Europese Unie. Door de werkzaamheden aan de locaties kan het zijn dat een of meerdere duiklocaties gedurende een korte periode gesloten is voor duikers en andere bezoekers.

Gemeente: A. Ghering (0111) 45 24 33

NOB: D. van Santen (030) 251 70 14

GZH: N. van Kampen (010) 298 10 10

Zie ook Zie het origineel


* artist impression