Certificering voor trainers Het Nieuwe Rijden vernieuwd

27/03/2008 08:42

SenterNovem

Op 1 april 2008 start een nieuw certificeringstraject voor de opleiding tot trainer Het Nieuwe Rijden. Trainers Het Nieuwe Rijden mogen rijbewijsbezitters trainen in de rijstijl van Het Nieuwe Rijden, de veilige, zuinige en schone rijstijl. De certificering wordt uitgevoerd door het IBKI, examinerings- en certificeringsinstituut voor de mobiliteitsbranche. De opleiding tot trainer wordt vanaf 1 april 2008 vrijgegeven.

Sinds 2001 kunnen rij-instructeurs zich laten opleiden en certificeren tot trainer Het Nieuwe Rijden. Zowel opleiding als certificering was tot nu toe in handen van twee opleidingsinstituten: VTL (voor vrachtauto en bus) en VVCR (voor personenauto). In 2007 is gestart met de opzet van een vernieuwd certificeringstraject waarin opleiding en certificering uit elkaar worden gehaald. De opleiding wordt vrijgegeven. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld ook voortgezette rijopleidingsinstituten de opleiding tot trainer Het Nieuwe Rijden kunnen verzorgen. De certificering en hercertificering zijn in handen gegeven van het IBKI.

De certificering tot trainer Het Nieuwe Rijden start vanaf 1 april 2008. Nieuw gecertificeerde instructeurs krijgen een bevoegdheidspasje met een geldigheidsduur van 5 jaar. Na 5 jaar volgt hercertificering. Voor de huidige gecertificeerde instructeurs start in april 2008 een omruilactie van het trainerscertificaat tegen een bevoegdheidspasje. De huidige trainerscertificaten zijn nog geldig tot 1 september 2008, daarna zijn uitsluitend de bevoegdheidspasjes geldig. De hercertificering start vanaf 1 september 2008. De hercertificering na 5 jaar geldt ook voor de huidige trainers Het Nieuwe Rijden.

De examens voor de certificering worden bij het IBKI in Nieuwegein afgenomen. De certificering bestaat uit een theorie- en een praktijktoets. De hercertificering omvat alleen een theorietoets. Opleidingsinstituten die geĂŻnteresseerd zijn om de opleiding tot trainer Het Nieuwe Rijden aan te bieden kunnen relevante documenten downloaden van de website www.ibki.nl.