Politie Amsterdam-Amstelland



Controle jachthaven tegen criminaliteit en overlast / Amsterdam (27/03/08)

Het tegengaan van criminaliteit en overlast. Dat is de doelstelling die de politie Amsterdam-Amstelland hanteert bij frequente controles van jachthavens in de regio. Woensdagmorgen controleerde Team Water opnieuw een Amsterdamse jachthaven.

Verschillende diensten trokken gelijk op met de politie. De Belastingdienst, het Stadsdeel Zeeburg en het Landelijk Vaartuigenteam van het KLPD. De diensten noteerden serienummers van vooral vaartuigen en motoren ter controle op diefstal. Daarnaast werd gecontroleerd op financiële fraude en werd de boekhouding van het bedrijf doorgenomen. Handhavers van Stadsdeel Zeeburg controleerden op milieuwetgeving en op verstrekte vergunningen en ontheffingen. Verder bekeek de politie ook de opkoopregisters op onjuistheden.

Bij de gecontroleerde jachthaven zijn geen gestolen vaartuigen aangetroffen en bleek de boekhouding op orde te zijn. Op het gebied van vergunningen en milieu zijn wel overtredingen geconstateerd. De aanpak van criminaliteit in de pleziervaart is voor Team Water van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland een speerpunt. Dit jaar werd al zes keer eerder bij jachthavens gecontroleerd waarbij ook het Bureau Financiële Economische Recherche van het politiekorps meedeed. Daarbij werden vier gestolen vaartuigen teruggevonden en zijn enkele MOT-zaken (Melding Ongebruikelijke Transactie) ontdekt die nog in onderzoek zijn. Dit zijn transacties waarbij met meer dan 15.000 euro contant geld wordt afgerekend en waar een ondernemer dit dient te melden. De komende tijd zullen meer controles worden gehouden bij jachthavens en op het water.

Aanrijdingen met letsel / Regio Amsterdam (27/03/08)

Een 16-jarige bromfietser uit Uithoorn is woensdagmiddag op de Bovenkerkerweg in Amstelveen gewond geraakt. De jongen haalde een 17-jarige plaatsgenoot in die met zijn fiets op dat moment linksaf sloeg. De 16-jarige is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd.

Op de Pieter Callandlaan is woensdagmiddag een 11-jarige meisje gewond geraakt. Zij stak tussen stilstaande auto's de rechter rijbaan over maar werd op de linker rijbaan aangereden door een personenauto, bestuurd door een 19-jarige vrouw uit Amsterdam.

Een 21-jarige Amsterdammer reed woensdagavond op de Reigersbosdreef tegen het verkeer in en kwam daar met zijn auto in botsing met een ander voertuig bestuurd door een 39-jarige vrouw uit Amsterdam. Laatstgenoemde kwam bekneld in haar voertuig te zitten en werd door de brandweer bevrijdt. Ze is met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd. De 21-jarige is aangehouden en verhoord.

Illegale geldverstrekkers aangehouden / Amsterdam (27/03/08)

De politie heeft afgelopen week twee Amsterdammers aangehouden die gezocht werden voor hun betrokkenheid bij een fraude-onderzoek. Een 35 jarige medewerker van een bankinstelling in de binnenstad, verstrekte illegaal kredieten aan twintig personen, waarna het geld werd weggesluisd. Op dinsdag 25 maart zijn in vijf woningen huiszoeking verricht. Het totale schadebedrag is ongeveer 170.000, - groot.

Eind 2006 deed de bank aangifte van fraude gepleegd door een van haar medewerkers. Deze hoofdverdachte, een 35 jarige Amsterdammer, verstrekte geldleningen ter grootte van ongeveer 10.000,- aan een twintigtal personen. De verdachten gebruikten valse loonstroken bij hun aanvraag. Zij konden niet in aanmerking voor een lening, omdat ze ofwel werkeloos waren of wel BKR-registratie hadden.

Niet altijd wisten zij, dat de hoofdverdachte ze ook nog een machtiging liet tekenen voor het doorstorten van het geld naar een rekening van de in totaal vier verdachten betrokken bij deze fraude. Op dezelfde dag dat het geld gestort werd, was het al weer weg.

Het onderzoek werd uitgevoerd door rechercheurs van het wijkteam Raampoort in samenwerking met het Bureau Financiele en Economische Recherche.