Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's

CdR/08/CP 61.fr
Brussel, 27 maart 2008

Nederlandse gemeenten vertegenwoordigd in Europa

De bestuursvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) - de koepelorganisatie van de Nederlandse gemeenten - vindt op donderdag 27 maart uitzonderlijk plaats in Brussel. Naast de reguliere gesprekspunten van de bestuursvergadering staan ook de relaties met de Europese Unie centraal.

De VNG-bestuursleden willen met hun vergadering in Brussel meer zicht krijgen op de manier waarop gemeenten in Brussel te werk gaan. Daarom zijn er gesprekken gepland met Europese parlementsleden, de permanente vertegenwoordiging van Nederland, de secretaris-generaal van de Raad van Europese Gemeenten en Regio's (CEMR) en met de voorzitter van het Comité van de Regio's (CvdR) Luc Van den Brande.

Europa en gemeenten zijn tegenwoordig immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Steeds meer gemeentelijke beleidsterreinen krijgen een Europese dimensie, zoals stedelijke mobiliteit, afvalbeleid en asiel-, immigratie- en integratiebeleid.

CvdR-voorzitter Van den Brande sprak over de rol van regionale en lokale autoriteiten in Europa. "De tijd is voorbij dat één beleidsniveau, m.n. het Europese of het nationale, in staat zou zijn om de wereldomvattende problemen van vandaag op z'n eentje aan te pakken. Alle bestuursniveaus, van lokaal tot Europa, moeten hiertoe hun bijdrage leveren maar moeten ook betrokken worden bij de besluitvorming."

Gezien de grote invloed van de EU-besluitvorming op alle bestuursniveaus, verdedigt de VNG de belangen van de Nederlandse gemeenten ook op Europees niveau. De organisatie streeft daarbij naar een goede samenwerking met de Europese instellingen, waaronder het Comité van de Regio's.

Het Comité van de Regio's

Ongeveer tweederde van de EU-wetgeving wordt in de lidstaten geïmplementeerd door lokale en regionale overheden. Het Comité van de Regio's is een adviesorgaan dat in 1994 is opgericht om vertegenwoordigers van lokale besturen inspraak te geven bij de inhoud van die wetten. Het CvdR houdt vijf plenaire zittingen per jaar. Daar stemmen de 344 leden over de opgestelde adviezen die een antwoord zijn op de voorgestelde wetgeving. De Europese Commissie, die het initiatief neemt om EU-wetgeving op te stellen, en de Raad, die de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt (doorgaans samen met het Europees Parlement), zijn verplicht het CvdR te raadplegen over een brede waaier van beleidsterreinen zoals milieu, werkgelegenheid en transport.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jorn VAN THILLO
Telefoon: +32 (0)2 282 25 77
E-mail: jorn.vanthillo@cor.europa.eu

Athénais CAZALIS DE FONDOUCE
Telefoon: +32 (0)2 282 24 47
E-mail: Athenais.CazalisdeFondouce@cor.europa.eu

Dennis ABBOTT
Telefoon: +32 (0)2 282 20 99
E-mail: dennis.abbott@cor.europa.eu

Martin MALLON
Telefoon: +32 (0)2 282 20 33
E-mail: martin.mallon@cor.europa.eu