Time : 17:51:11
Date : 27 March 2008
Sender Name: Air Energy SA

Eneco verwerft meerheidsbelang in Air Energy

Dit persbericht (i) wordt gepubliceerd overeenkomstig artikel 8 van het Koninklijk Besluit van 27 April 2007 op de openbare overnamebiedingen en (ii) vormt gereglementeerde informatie in de zin van het Koninklijk Besluit van 14 November 2007 betreffende de verplichtingen van emittenten van financiële instrumenten die zijn toegelaten tot de verhandeling op een gereglementeerde markt.

Eneco verwerft meerderheidsbelang in Air Energy

ENECO VERSTERKT HAAR MARKTPOSITIE IN WINDENERGIE EN AIR ENERGY SLUIT ZICH AAN BIJ EEN GROEP MET BEWEZEN DESKUNDIGHEID

Rottterdam / Waver, 27 maart 2008 - Air Energy en Eneco maken vandaag bekend dat Eneco een meerderheidsbelang heeft verworven in Air Energy, de op twee na grootste windmolenparkontwikkelaar van België. Voor de overname van de meerderheid van de aandelen betaalde Eneco ¤39,- per aandeel in contanten (deze prijs vertegenwoordigt een premie van 75,28% in vergelijking met de slotkoers op 27 maart 2008). Eneco zal eveneens een openbaar bod uitbrengen op de resterende aandelen Air Energy en zal weldra een ontwerpprospectus en de andere in dit verband relevante documenten neerleggen bij de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen.

Door deze overname versterkt Eneco verder haar marktpositie binnen de Noordwest-Europese windenergiesector en vindt Air Energy een toegewijde partner met bewezen deskundigheid in de windenergiemarkt. Zowel de strategische beweegredenen als de timing voor deze combinatie zijn duidelijk. De Europese markt voor duurzame energie kent een versnellende groei en Air Energy en Eneco hebben beiden leidende posities in hun respectievelijke thuismarkten.

Als deel van haar strategie met betrekking tot duurzame energie, heeft Eneco zich ten doel gesteld om in 2012 minimaal 5 TWh aan duurzame energie te produceren, oplopend tot 14 TWh in 2020. De specifieke doelstelling voor België is het produceren of verhandelen van minimaal 1 TWh in 2012. Eneco verwacht dat het merendeel van haar productie van duurzame energie zal voortkomen uit de ontwikkeling, realisatie en productie van onshore en offshore windvermogen in Nederland en Noordwest-Europa, onder meer in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Air Energy past perfect in deze ambitieuze doelstellingen met haar aanzienlijke windportefeuille van in totaal 380 MW, waarvan tot op heden 55 MW werd gerealiseerd en 26 MW in opbouw is. Air Energy is de op twee na grootste ontwikkelaar van windenergie in België en de marktleider in Wallonië. De ruime deskundigheid aanwezig in de geïntegreerde Eneco-groep zal Air Energy ten goede komen, terwijl zij haar voortreffelijke ontwikkelingsactiviteiten en Belgische verankering kan behouden.

Eneco heeft, via haar dochtervennootschap Air Energy Holding NV, de aandelen verworven van de oprichters - en gedelegeerd bestuurders - van Air Energy, tesamen goed voor 70,8% van het kapitaal. Vervolgens hebben deze aandeelhouders een deel van de verkoopopbrengst geherinvesteerd en hebben zij een gezamenlijk belang van 15% in Air Energy Holding verworven. Zij zullen actief blijven binnen Air Energy en de activiteiten van Air Energy blijven ontwikkelen in de toekomst.

"De fusie met een sterke en geïntegreerde speler op het gebied van duurzame energie zoals Eneco, geeft Air Energy de kans om de realisatie van het groeipotentieel van haar bedrijf te versnellen en biedt talrijke mogelijkheden voor de toekomstige ontwikkeling van Air Energy en de realisering van grotere projecten, zowel in België als in geselecteerde interessante groeimarkten in het buitenland," zegt Luc Regout van Air Energy.

"De overname van Air Energy past zeer goed in de ambities van Eneco op het gebied van duurzame energie om de sterke groei in onshore en offshore windenergie in Noordwest-Europa voort te zetten", zegt Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco, daaraan toevoegend dat "naar verwachting het geïnstalleerd windvermogen in Europa de komende vijf jaar meer dan zal verdubbelen tot meer dan 100.000 MW. Deze sterke groeimarkt is een van de sleutelelementen in onze strategie met betrekking tot duurzame energie."

Over Air Energy

Opgericht in 2001, is Air Energy (www.airenenergy.be) een onafhankelijke groep actief in de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, en meer specifiek uit windenergie. Gedurende de laatste jaren heeft de groep een solide reputatie opgebouwd en groeide de groep uit tot één van de leiders op het gebied van windenergie in België. De groep heeft op dit ogenblik een geïnstalleerd vermogen van 55MW. Air Energy is genoteerd op Alternext by Euronext Brussel (Code Euronext BE0003865822 - AIR).

Over Eneco

Eneco (www.eneco.nl) is een van de drie leidende energiebedrijven in Nederland. Eneco voert een geïntegreerde distributiestrategie en richt zich op productie, transport, handel, levering en meting van energie (elektriciteit, gas en warmte) en daaraan gerelateerde producten en diensten. Eneco transformeert zich naar een duurzame energieonderneming, in nauwe samenwerking met haar klanten. In totaal bedient ENECO circa twee miljoen zakelijke en huishoudelijke klanten. Eneco heeft 5.300 medewerkers die voornamelijk hun standplaats hebben in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. Eneco heeft een dochtervennootschap in Mechelen, België.