SP fractie Europees Parlement

Europese achterkamertjes aanpakken

27-03-2008 * Gisteren publiceerde Alter-EU haar rapport over de samenstelling van de honderden adviescommissies en expert-groups die achter de schermen het Europese beleid voorbereiden. SP Europarlementariƫr Erik Meijer deelt de aanbevelingen van het rapport en vraagt vandaag aan de Europese Commissie om de achterkamertjes aan te pakken: "Zij hebben ongekend veel invloed maar worden door niemand gecontroleerd. Dat is onacceptabel".

Meijer stelt vandaag schriftelijke vragen aan de commissie en eist volledige transparantie: "Veel van die expert-groups worden beheerst door de industrie en de Europese Commissie laat dan ook veel te veel de oren hangen naar die belangen. Er zijn tussen de 1200 en 2000 van dergelijke groepen, met bij elkaar zo'n 50.000 leden, en niemand die daar volledig inzicht in heeft laat staan controle op uitoefent. We laten een belangrijk deel van de Europese beleidsontwikkeling over aan dergelijke achterkamertjes en dat verhoudt zich absoluut niet met de beginselen van de democratie".

Volgens Meijer moeten niet alleen de namenlijsten van dergelijke commissies openbaar worden, maar moet de instelling en samenstelling ervan transparanter: "Oververtegenwoordiging van met name het bedrijfsleven moet tegengegaan worden en ik vraag de Commissie dan ook daar regels voor op te stellen. Tevens moet er een gedragscode komen waar die leden zich aan dienen te houden. Het ligt voor de hand daarin bijvoorbeeld op te nemen dat voormalige medewerkers van de Europese Commissie geen lid kunnen worden, en dat expliciete belangenverstrengeling voorkomen moet worden", aldus Erik Meijer. Zie ook:

* Alter-EU rapport
* www.europa.sp.nl
Meer informatie: Erik Meijer, 06-51152982