Ingezonden persbericht


The Dead Prophets presenteert bonus editie van hun album 'The Dead Prophets'

Deze week bracht de Texaanse psychedelische blues-rock band The Dead Prophets hun album "The Dead Prophets: Bonus Edition" uit op de Nederlandse en Belgische markt. Het album is als digitale download te verkrijgen via de LegalDownload website en de affiliates van dit webportal.

The Dead Prophets gaven acht van hun beste opnames een plaatsje op dit nieuwe album. De CD start en eindigt met twee klappers van instrumentale nummers waarbij Mike Clark op lead gitaar zijn verbazingwekkende vingerbeheersing laat horen. Op het album kom je tevens twee versies van de track 'Camille' tegen die elkaars opponent zijn: punk versus grunge. Beth Isbell, de belangrijkste songwriter, gitarist en zanger van de Prophets laat zo duidelijk haar verscheidenheid aan talent zien. Met Ms. Morgan op drums die je op soms monsterlijke grooves trakteert luister je op deze CD naar een band die echt rockt. Pure Texas psychedelische blues-rock op zijn best. Als je een Doors liefhebber bent zullen de nummers tussen de begin en eind track zeker je smaakpapillen bevredigen. Dat een aantal van de tracks bootleg tape recordings zijn van live shows van The Dead Prophets doet eigenlijk alleen maar de muzikaal poëtische sfeer vergroten. Deze bonus editie bevat twee bonus tracks: de grunge versie van 'Camille', uitgevoerd door Beth Isbell's eerdere Popesoldier project en het rockende 'American Love Song', een lekkere anti-American Idol song. De CD bevat een aantal grootse klassieke The Dead Prophecy uitvoeringen die hun magie en pure vuurkracht duidelijk vertolken.

The band op zich is een echte cult klassieker. De fusie van psychedelische rock met Texaanse blues en punk invloeden resulteert in een smakelijke mix van een nieuwe en familiale richting in de rock muziek. The Dead Prophets onderscheidt zich van de doorsnee bands door hun sterke teksten, het sublieme gitaar spel en de dynamische live optredens. Ze spelen dan ook continu in de grotere zalen, zijn regelmatig aan het touren en stonden al als headliner op verscheidene festivals. In heel Amerika kun je hun songs op de radio horen zowel als band als vanuit de verscheidene solo projecten. Nu is de tijd rijp geworden om hun muziek ook in Europa te gaan introduceren.

Lead guitarist Big Mike Clark is een van de beste gitaristen sinds het hoogtepunt van de 70-er jaren rock beweging. In zijn spel hoor je de invloeden, nuances en technische bekwaamheid van helden als David Gilmour, Peter Green, Jimi Hendrix, Eric Clapton (tijdens zijn Mayall en Cream tijdperk), maar ook hoor je de legendarische surf rocker Dick Dale in iedere noot die hij speelt. Clark leerde zichzelf de blues stijlen van Otis Rush, T- Bone Walker, Pee Wee Crayton, Gatemouth Brown, B.B. King, Magic Sam, Hound Dog Taylor, Hollywood Fats, en menig ander grootheid op de blues gitaar aan. In de jaren zestig combineerde hij ook de rock in zijn gitaarspel en opende met zijn band van toendertijd o.a. voor The Doors & The Byrds. Het was in de jaren zeventig, toen hij opende voor de 13th Floor Elevators dat hij een andere kant op ging met zijn gitaarspel en compleet andere apparatuur aanschafte. Hij werd zeer beïnvloed door hun psychedelische geluid en hun show, zo erg dat het zijn complete kijk op het creëren van muziek veranderde. "I wanted to interject a bit of the mysterious in my guitar playing; to get out there somewhere and musically find my way back, like Jimi Hendrix did during some of his live shows. To convey the moods and feelings of another world. Today, people will hear a combination of English and American blues styles combined with my interpretation of the mystery of the psychedelic. I attempt to create an experience. My goal is to get out of the way. Let the guitar become transparent. Just be an expression of what seems to want to be heard at that moment. The psychedelic music the band and I create has the goal of expanding the mind musically. My desire is that the listener join me and the band inside the experience."

Vocaal leider, acoustisch gitarist en hoofd songwriter Beth Isbell is een van de meest interessante front personen sinds Jim Morrison. In feite wordt The Dead Prophets in de pers regelmatig vergeleken met The Doors. De professionele Artist & Repertoire managers bechrijven Beth als een sterke gitarist met 'een grootse Bowiaanse stem kwaliteit' die songs brengt die aan een vroege Tom Waits en Neil Young doen denken wat resulteert in soms erg dwingende, donkere, kwellende en grungy originele psychedelische acoustische rock. Isbell wordt vaak met Lou Reed en David Bowie vergeleken vanwege haar transsexuele status en hoewel zij daar haar invloeden heeft beschrijft zij zich zelf liever als een hippie chick die een soort Neil Young met borsten is. Haar teksten laten een echte passie voor het altruïsme zien. Ze daagt de luisteraar uit het kwaad van de moderne samenleving te onderzoeken maar ook het geloof in jezelf: "I try to deliver my soul to the audience in every song," en het pubkliek bevestigt haar authenticiteit hierin.

Drummer en percussionist Ms. Morgan is een rudimentalisr die er plezier in schept om muzikale puzzels te creëren. Voordat zij de grote wereld met haar kit betrad werd zij getraind door Dr. Judy Mathis. In haar stijl is ze sterk beïnvloed door John Bonham en andere legendarische Blues drummers. Tijdens een blues jam in Texas deelde Morgan al een keer het podium met de legendarische Stevie Ray Vaughn. Samen met Andy Van Hausen op bas zorgt deze hypnotiserende ritme sectie voor krachtig gedreven beats die Isbell's en Clark's psychedelia absoluut naar een hoger niveau brengen.

The Dead Prophets
The Dead Prophets: Bonus Edition
Label: WCI Music

Track List:

1. Mountain King

2. Camille

3. Cobainity

4. Roadhouse Blues

5. All I Can Do

6. Sid's Lament

7. My Soul Is Flying

8. American Love Song

9. Camille (Popesoldier version)

10. Am Blues

Electronic Press Kit (EPK): http://www.sonicbids.com/thedeadprophets

The Band's Myspace Site: http://www.myspace.com/thedeadprophets

TheMusicReps
Lisdoddelaan 19 - 4143 VG Leerdam - The Netherlands Tel: +31-345-848405 - Mobile: +31-650-603430


---- --