Solarix verwerft opdracht voor bouwmanagement biodieselfabriek


Europa's grootste 2e generatie biodieselfabriek

AMSTERDAM - TIENHOVEN, 20080327 -- Recent zijn de Nederlandse bedrijven Solarix en Greenmills een samenwerking overeen gekomen voor het realiseren van de nieuw te bouwen biodieselfabriek van Greenmills in de Amsterdamse haven. Greenmills wordt de grootste 2e generatie biodieselfabriek van Europa waar verschillende reststromen worden verwerkt tot één hoogwaardige biodiesel conform 14214.

Solarix zal het bouwmanagement voor de gehele biodieselfabriek verzorgen. Solarix is gespecialiseerd in de productie van biodiesel uit restvetten en investeert sterk in de ontwikkeling van duurzame concepten voor energie uit afval.
Door de samenwerking met Greenmills participeert Solarix in de realisatie van de grootste bioraffinaderij van Europa. Een prestigieus project waarbij met de meest moderne en duurzame technieken biodiesel, bio-ethanol, biogas, compost en groene stroom zal worden geproduceerd uit organische reststoffen. Dit alles op één terrein, zodat naast het grote logistieke voordeel ook aanzienlijke milieuwinst behaald wordt door optimaal hergebruik van organische restproducten, warmte en water.

Biodiesel
Solarix richt zich voor Greenmills op de ontwikkeling en bouw van de biodieselfabriek. In de nieuwe biodieselfabriek zullen vethoudende reststromen als gebruikt frituurvet worden verwerkt tot biodiesel. Op jaarbasis zal circa 100 miljoen liter 2e generatie biodiesel worden geproduceerd. Door gebruik van innovatieve technieken zal het in deze multi-feedstock fabriek mogelijk zijn om naast laagwaardige restvetten, ook reststromen uit de raffinage van plantaardige oliën om te zetten in hoogwaardige biodiesel. Deze diesel voldoet aan de geldende kwaliteitsnorm en kan in iedere conventionele dieselmotor worden gebruikt zonder aanpassingen van de motor.

Met de huidige stroom ingezamelde gebruikte frituurvetten kan Greenmills alleen al voorzien in 20% van de bijmengplicht in 2010 met 2e generatie biodiesel.

Het gebruik van biobrandstoffen heeft in een groot aantal landen reeds een hoge vlucht genomen. Vanwege de grote interesse en de vraag naar kennis op dit gebied start Solarix in maart voor het eerst met de open Training Biodiesel. In één dag brengen de professionals van Solarix de cursisten basiskennis bij van biodiesel, het proces, de eigenschappen en alles wat daar bij komt kijken.

2e generatie
Biodiesel uit restvetten is een 2e generatie biobrandstof, waarbij geen sprake is van de `food for fuel' discussie. De milieuwinst door de aanzienlijke vermindering van CO2 staat onomstotelijk vast. Uit roetmetingen blijkt bovendien dat de roetuitstoot van 100% biodiesel 75% lager ligt dan die van conventionele fossiele diesel. Juíst in de Randstad en binnensteden kan deze in Nederland geproduceerde biodiesel de uitstoot van roet sterk verminderen en een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de fijnstofproblematiek.

Al met al, een innovatieve aanwinst voor onze economie én ons milieu.


Meer informatie?
Natasja van der Vlist, persvoorlichting Solarix 0346-580 720 / 06-1 67 68 319
www.solarix.eu
Voor specifieke informatie kunt u contact opnemen met dhr. Peter van Zwol 06 -14 630 739 of dhr. Jan Hein Hoitsma 06 - 22 404 777





Ingezonden persbericht