Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 27 maart 2008

Siberische tijgers geboren in DierenPark Amersfoort

Na een dracht van 110 dagen beviel de Siberische tijgerin Kira afgelopen dinsdagavond en nacht van haar tweede nest jongen in DierenPark Amersfoort. Dinsdagavond om 23.33 uur en 's nachts om 01.10 uur zijn de twee tijgertjes geboren. Eén jong is helaas kort na de geboorte overleden. Het andere jong en de moeder maken het goed. Met de geboorte levert het park een belangrijke bijdrage aan het Europese soortbehoudprogramma voor de Siberische tijger.

Het geslacht van het jong is nog niet te bepalen. Dit kan pas als het jong van dichtbij is bekeken. De reden van overlijden van het andere jong is nog niet bekend.

Kraamvisite in webkraamkamer
De komende weken verblijven moeder en jong achter de schermen om rustig aan elkaar te wennen. Na ruim een maand gaat het jong voor het eerst naar buiten. In het Paleis van Koning Darius, in de Stad der Oudheid, staat een monitor. Hier is live te zien hoe Kira haar jong bij zich laat drinken en hem/haar regelmatig een wasbeurt geeft. De livebeelden zijn vanaf maandag ook te volgen via www.dierenparkamersfoort.nl.

De bevalling
De verzorgers konden de vijfjarige Kira via de webcam goed in de gaten houden. Toch hadden ze niet het vermoeden dat het die dinsdagavond zou gaan gebeuren aangezien moeder Kira heel rustig was. Op de beelden is uiteindelijk terug te zien dat rond 23 uur de aanstaande moeder wat onrustiger werd, waarna kort daarop het eerste jong geboren werd.

Fokpaar
Tijgerin Kira is in maart 2004 vanuit Dierenpark Emmen naar Amersfoort gekomen. In 2006 beviel Kira al van twee jongen. De Siberische tijger is een zwaar bedreigd diersoort. Met de komst van het tweede nest levert DierenPark Amersfoort een bijdrage aan het fokprogramma.

DierenPark Amersfoort; een bos vol avontuur
DierenPark Amersfoort ligt centraal in Nederland en biedt haar gasten een dag vol avontuur. Oog in oog met witte tijgers, olifanten, giraffen of chimpansees. Midden in de nacht sluipen door een nachtelijke jungle of spelen in één van de drie speeltuinen. In de Stad der Oudheid zijn dieren te zien uit oude culturen. Mantelbavianen op het apeneiland en kaalkopibissen bij de tempel. Voorbeelden van afwijkingen in de natuur zijn te vinden in het Zoölogisch Museum, daar komen gasten allerlei rariteiten tegen. Voor meer informatie: www.dierenparkamersfoort.nl.

Noot voor redactie;