VSNU

Persbericht: 'Nederlandse universiteiten scoren uitstekend bij verdeling Europese onderzoekssubsidies'

De Nederlandse universiteiten scoren uitstekend in de eerste grootschalige Europese competitie om onderzoekssubsidies. 15 Onderzoekers van Nederlandse universiteiten en 3 onderzoekers verbonden aan andere Nederlandse onderzoeksinstellingen hebben een subsidie ontvangen van de European Research Council. Nederland heeft hiermee 9% van de totale subsidie binnengehaald. Nederland behaalde, gemeten naar het aantal onderzoekers, veruit de hoogste score ten opzichte van vergelijkbare en grotere landen. Tijdens een bijeenkomst vanmiddag feliciteert minister Plasterk van OCW de wetenschappers die deze beurzen in de wacht sleepten.

ERC
De European Research Council heeft dit jaar voor het eerst in een Europese competitie subsidies toegekend aan individuele onderzoekers. De ERC is de eerste organisatie die op deze grote schaal onderzoeksvoorstellen in een Europese competitie toekent. Van de circa 9000 aanvragen zijn in totaal ruim 200 gehonoreerd.

Onderzoekers aan de universiteiten De ERC grants bevestigen het beeld dat de Nederlandse universiteiten een stevige positie hebben in de top van het Europese onderzoek. 15 Prijswinnaars zijn verbonden aan de Nederlandse universiteiten. De Nederlandse universiteiten zien het grote aantal prijswinnaars als een bewijs van het goede onderzoeksklimaat aan de Nederlandse universiteiten.

Een overzicht van de winnaars vindt u hier.