Ingezonden persbericht


Dans van de reuzen in National Geographic in april 2008

Reportage over Unesco-optochten in België

Diemen, 27 maart 2008 - Ommegangsreuzen en draken zijn veel meer dan carnavaleske poppen. Al eeuwenlang zijn ze gezichtsbepalend voor menige stad en dorp in België, Noord-Frankrijk en het zuiden van Nederland, en in 2005 werden ze door de Unesco uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. National Geographic Magazine toog zuidwaarts en doet verslag van een levende traditie.

Sinds de Middeleeuwen trekken reuzen en andere mythologische figuren door de straten van honderden steden en dorpen in de Lage Landen. Ooit werden ze geboren als schutspatroon en liepen ze mee in processies, nu zijn ze vaak 'inwoner' en symbool van een stad, waar ze worden rondgedragen als een trofee. Dat de mondialisering tegelijk de liefde voor de regio in de hand werkt, wordt geïllustreerd door het opbloeien van deze oude traditie.

Alain Schroeder van het Brusselse fotoagentschap Reporters, van wie in mei 2006 al een sublieme fotoreportage over folkloristisch-militaire marsen in Wallonië verscheen, was getuige van het opstaan en het slapengaan van de reuzenfiguren, en zag hoe de inwoners van Bergen (Mons) al dagen van tevoren in de ban waren van het gevecht van Sint-Joris met de draak.

Redacteur Robbert Vermue sprak met onder anderen Rieks Smeets van Unesco, de Bergense burgemeester Elio di Rupo en historicus Jean-Pierre Ducastelle. De laatste droeg de stoetreuzen voor bij de Unesco en stond mede aan de wieg van het Masion des Géants, het reuzenmuseum en -documentatiecentrum in 'reuzenhoofdstad' Aat (Henegouwen).

Verder in het aprilnummer:
Dolen door de Sahel - Bezuiden de Sahara liggen onzichtbare scheidslijnen. Kopie van de natuur - De stand van zaken in de biotechniek. Het einde der riksja's - Symbool van menselijke exploitatie of gewoon handig? Hemel op aarde - Paradijselijk Hawaï wordt bedreigd door toeristisch afval. Bijna menselijk - Fongolichimpansees jagen met 'speren'.