Ingezonden persbericht


Overzicht bijeenkomsten/publicaties maart/april 2008 ter publicatie in agendaoverzichten

DEN HAAG, 25 februari 2008 - In de maanden maart en april organiseert Nicis Institute de volgende bijeenkomsten:

Kennisatelier 'Maatwerk in de Frontlijn'
11-03-2008
Met meer creativiteit en maatwerk in de frontlijn wordt voor hoger opgeleide vrouwelijke vluchtelingen veel meer mogelijk. Dat bleek recent uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Voor andere doelgroepen is hetzelfde geconstateerd en in diverse sectoren zien we al succesvolle initiatieven. Hoe kan de frontlijn daadwerkelijk anders worden ingericht voor maatwerk en aansluiting bij dat wat leeft onder verschillende groepen mensen. Hoe krijgen we meer oog voor diversiteit, omgangsvormen en communicatie en hoe gaan we creatiever om met mensen, beleid en regels? In dit kennisatelier gaan we in op deze vragen én en plaatsen we concrete succesvolle initiatieven voor het voetlicht. Medewerkers in de frontlijn bepalen in grote mate de effectiviteit van de lokale overheid. Deze uitvoerders maken dat de burger efficiëntie en rechtvaardigheid ervaren of juist het tegendeel hiervan. Daarbij kan in de frontlijn voor relatief geïsoleerde groepen het verschil gemaakt worden tussen 'aanhaken' en 'afhaken'. De medewerker in de frontlijn neemt elke keer weer positie in tussen het concrete vraagstuk enerzijds en de toe te passen regels anderzijds. Dit is mensenwerk, en dus zie je in de praktijk variatie. In belangrijke mate heeft variatie ook te maken met omgevingsfactoren. Het werken in de frontlijn wordt al een aantal jaar getypeerd door strakheid, verantwoording, niet te soft zijn en 'regels-zijn-regels'. Dit klimaat heeft zijn sporen nagelaten en de vraag is of de gemeente daar tevreden over moet zijn. Tijdens dit kennisatelier gaan we in een aantal casus-groepen kijken naar de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van de frontlijn. Uitgangspunt van de dag is de vraag "Hoe kan het ook?".

Meer informatie: http://www.nicis.nl/nicis/bijeenkomsten/2008/03/creativiteit-frontlinie_1001.html

Masterclass economie: De economische kracht van netwerkvorming voor steden

28 maart, 4 april, 19 juni en 20 juni 2008

Geen stedelijke welvaart zonder een goede werking van stedelijke en stads-gewestelijke markten. Kun je als beleidsmaker knelpunten wegnemen om deze markten beter te laten functioneren? Bepalend voor de economische ontwikkelingen is ook de manier waarop steden zich positioneren in de steeds veranderende internationale netwerken. De vraag is hoe met strategisch en praktisch beleid op interlokale en internationale netwerkvorming kan worden ingespeeld.

Aan de hand van inzichtelijke theorie, concrete trends en voorbeelden uit de praktijk behandelt Pieter Tordoir bovenstaande materie in de tweedaagse masterclass "de economische kracht van netwerkvorming voor steden". De combinatie theorie en praktijk staan centraal. Dat betekent dat er veel aandacht is voor het inbrengen van uw eigen ervaring en het uitwisselen daarvan met medecursisten. Steden zijn de spinnen in regionale, nationale en mondiale netwerken. Dat geldt in het bijzonder voor de stedelijke economie. De masterclass beweegt zich daarom zowel op het lokale als op het internationale niveau. Deelnemers leggen relaties tussen ontwikkelingen op verschillende ruimtelijke schaalniveaus en leren verbindingen te leggen tussen deze niveaus.

Meer informatie: http://www.nicis.nl/nicis/bijeenkomsten/2008/03/masterclass-economie_1000.html

Voorlichtingsbijeenkomst 'Master of Strategic Urban Studies' 09-04-2008
Het Nicis Institute en de NSOB bieden vanaf medio 2008 een tweejarige (deeltijd) masteropleiding voor professionals die zich binnen hun werkveld intensief bezig (gaan) houden met strategische vraagstukken. Beschrijving
De Master of Strategic Urban Studies richt zich zowel op professionals werkzaam bij overheidsorganisaties en semi-overheidsinstellingen, als op professionals bij bedrijven en maatschappelijke organisaties. De opleiding geeft inzicht in de verschillende vakgebieden, maar benadert de uitdagingen en kansen van steden telkens vanuit een samenhangend perspectief. Deelnemers leren ÂŽover de schuttingÂŽ te kijken en hun blikveld te verruimen.

Meer informatie:
http://www.nicis.nl/nicis/bijeenkomsten/2008/04/Voorlichtingsbijeenkomst-Masteropleiding_1001.html

Vooraankondiging kennisatelier: "Regionaal Arbeidsmarktbeleid: de kracht van publiek-private samenwerking" 24-04-2008
Onorthodoxe samenwerking tussen private en publieke partijen in de regio lijkt de sleutel tot het werkgelegenheidsvraagstuk. Hoe verleid je echter private partijen een actieve rol te vervullen? Moeten private partijen alleen gestimuleerd worden, of is het ook nodig deze te faciliteren? Hoe bouw je aan vertrouwen? En wie voert de regie? Op donderdag 24 april 2008 organiseert Nicis Institute samen met gemeente Gouda een kennisatelier waar deze en andere vragen onder de loep worden genomen.

Meer informatie: http://www.nicis.nl/nicis/bijeenkomsten/2008/04/pps-arbeidsmarkt_1000.html

Noot voor de redactie /