Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 13 maart 2008

Amfibieënexcursie bij nieuwe poel op Landgoed Oud Woestduin

Verwonder u over het leven van koudbloedigen

Onlangs is op landgoed Oud Woestduin een enorme amfibieënpoel aangelegd van 30 meter doorsnede. Het diepste punt ligt op 3 meter. Naar verwachting zal de rugstreeppad deze nieuwe poel als eerste vinden. U kunt mee op amfibieënexcursie op vrijdag 28 maart om 19.30 uur, op donderdag 10 april om 20.30 uur of op donderdag 17 april om 21.00 uur.

Misschien komen kikkers en padden wat gewoontjes bij u over, niets is echter minder waar. Het zijn zogenaamde koudbloedigen, hetgeen wil zeggen dat zij hun lichaamstemperatuur aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Door de kou past de bloedsomloop zich aan en worden ze trager, daardoor zijn ze soms weken of zelfs maanden in winterslaap. Vanaf maart is de winterslaap voorbij en worden ze weer actief. Amfibieën zijn vermoedelijk ca. 350 miljoen jaar geleden ontstaan uit bepaalde vissen. De meest soorten hebben een enorm ontwikkeld spierstelsel waarmee ze krachtige bewegingen op het land en onder water kunnen maken. Ook kunnen ze relatief grote afstanden afleggen van soms wel 10 kilometer!

Wij nodigen u uit met onze gids mee te gaan naar de nieuwe poel en van alles te weten te komen over deze bijzondere dieren. De excursies duren ca. 1,5 uur. We verzamelen op het parkeerterrein bij de ingang van Leyduin aan de Manpadslaan 1 te Vogelenzang. Eenvoudig te vinden langs de Leidsevaart ca. 2 km. ten zuiden van station Heemstede/Aerdenhout.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 3,50, Beschermers betalen ¤ 2,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 1,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl



Landschap Noord-Holland