Universiteit van Amsterdam

Wat kan Corporate Governance leren van Zen?

Lezing Economie

vrijdag 28 maart 2008, 14.00 uur
Sensei Brent Hire en prof. dr. Philip Wallage geven een lezing met als onderwerp: Wat kan Corporate Governance leren van Zen? Corporate Governance staat sinds een aantal jaren in het centrum van de belangstelling. Bekende fraudezaken hebben mede zorg gedragen voor het opstellen van gedragscodes en het initiëren van nieuwe wet- en regelgeving. De belangrijkste vraag hierbij is of deze regulering voldoende is om fraude en andere misdragingen tegen te gaan. Is het noodzakelijk om te zoeken naar alternatieven? Naast de regels en richtlijnen uit de corporate governance zou het westerse bedrijfsleven baat hebben bij een code voor ethisch zakendoen, een code die aanmoedigt tot verantwoorde besluitvorming van binnenuit. De samoerai en de moderne Japanse manager belichamen deze door cultuurbepaalde handelswijzen. Zou het succes van de Japanse zakenwereld gerelateerd zijn aan deze ethische code? Tijdens de lezing komen eerst de sterke en zwakke punten van de stand van zaken op het gebied van Corporate Governance aan de orde. Daarna wordt de basis van de code van de Samoeraistrijder (Bushido) nader toegelicht. De oude principes van deze handelswijze verschaffen een unieke ethische basis voor rechtvaardig handelen. In de Japanse cultuur heeft de samoerai traditioneel een voorbeeldfunctie voor anderen. Tot slot bekijken Hire en Wallage wat we van Bushido kunnen leren met het oog op Corporate Governance in het moderne zakenleven.

Brent Hire is hoofd van de Europese Shinkendo Federatie en de Tanren Kenkyukai Aikido organisatie. Hij studeerde aan de Berkeley University in Californië en is, na een intensieve studie van twintig jaar in de martial arts, houder van een 'master ranking' en zwarte band in zes verschillende vechtkunsten. Naast zijn werk als internationaal docent in martial arts organiseert hij met regelmaat seminars en lezingen voor het bedrijfsleven. Philip Wallage is hoogleraar Auditing aan de Amsterdam Business School van de UvA en audit partner bij KPMG. In zijn onderzoek richt hij zich op Auditing en Corporate Governance. Verder was hij onder meer lid van de Commissie Peters, de eerste commissie op het gebied van Corporate Governance in Nederland.

De lezing wordt georganiseerd door de post-master Accountacy van de Amsterdam Business School van de UvA.


Locatie: Mauritszaal, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam. Toegang vrij. Aanmelding via accountancy@uva.nl (onderwerp: 28 March). De voertaal van de lezing is Engels.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.