Rijksuniversiteit Groningen

Copolymerization of ethene and functionalized comonomers with cationic alpha-diimine palladium catalysts

Datum: 28 maart 2008

Promotie: W. Li, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Copolymerization of ethene and functionalized comonomers with cationic alpha-diimine palladium catalysts

Promotor: prof.dr. B. Hessen

Faculteit: wiskunde en natuurwetenschappen

Polyolifines met verbeterde eigenschappen

Polyolefines zijn polymere materialen met een breed scala aan toepassingen. Voorbeelden ervan zijn de bekende plastics polyetheen en polypropeen.Ze worden gemaakt door katalytische (co-)polymerisatie van olefines met overgangsmetaal-katalysatoren. Polyolefines zijn zeer apolair. Daarom is het verven en kleuren ervan moeilijk en ook hechten ze slecht aan polaire materialen. Deze eigenschappen kunnen worden verbeterd door polyolefines enigszins polair te maken. Inbouw van polaire groepen (bijv. esters, ethers, hydroxylgroepen) via copolymerisatie van polaire olefines lijkt een aantrekkelijke mogelijkheid. In de praktijk blijkt dit bijna onmogelijk omdat de beschikbare katalysatoren door polaire functies hun activiteit verliezen.

Recent zijn katalysatoren op basis van late overgangsmetalen beschikbaar gekomen die goede perspectieven bieden voor inbouw van polaire groepen via katalytische copolymerisatie. Het onderzoek van Weidong Li richt zich op aard en sterkte van interacties van diverse polaire functionaliteiten met dit type katalysatoren. Dit is voor een verdere ontwikkeling van het gebied van groot belang.

Weidong Li (China, 1968) studeerde natuurwetenschappen aan de Chinese Academy of Sciences. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh insituut van de RUG.. Li werkt bij Axon Medchem BV. /JS