Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


20.03.2008

Greenmills start bouw biodieselfabriek

Op 28 maart 2008 zal Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, de eerste paal slaan van het Greenmills project. Greenmills vertegenwoordigt Noba Vetveredeling BV, Rotie Vetveredeling BV en Orgaworld, die gezamenlijk een nieuwe locatie gaan betrekken aan de Kretaweg in het Amsterdamse havengebied.

Op deze locatie wordt een tankenpark van 100.000 kubieke meter roestvrij staal gebouwd, een biodiesel fabriek met een capaciteit van 100.000 mts per jaar met als input gebruikt frituurvet en dierlijke vetten (tweede generatie plantaardige oliën en dierlijk vetten), een nieuwe vetsmelterij, een nieuwe hal voor het verwerken van over de datum producten (swill) waar uiteindelijk weer biogas uit wordt gewonnen, een waterzuivering en een hal voor compostering en vergisting welke worden gemanaged door Orgaworld/Shanks. Tevens zal Noba/Rotie op deze locatie een nieuw kantoor betrekken. Greenmills beschikt ook over een aanlegsteiger waar coasters tot 6.500 mts zullen kunnen laden en lossen.

Met de totale bouw is een bedrag van ca 90 miljoen euro gemoeid en de uiteindelijke oplevering van het totale project is gepland voor eind 2009, echter het tankenpark zal reeds eind 2008 gedeeltelijk in gebruik genomen gaan worden.