Radboud Universiteit Nijmegen


Ook deze week 'boekenweek' in Nijmegen

De Boekenweek is afgelopen, maar deze week mag de Nederlandse literatuur zich aan de Radboud Universiteit Nijmegen opnieuw verheugen in een meer dan gemiddelde belangstelling. En nu niet van `zomaar lezers', maar van wetenschappers. Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 maart verzamelen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers op het gebied van de moderne neerlandistiek zich in Nijmegen voor het congres `Achter de verhalen'. Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, presenteert bovendien op woensdag 26 maart zijn nieuwste essaybundel Misbaar. Hoe literatuur literatuur wordt.

In het openingsessay van de bundel Misbaar. Hoe literatuur literatuur wordt gaat Joosten in op de veronderstelde tegenstelling tussen lezen voor de lol en het lezen met lancet wat neerlandici en literatuurwetenschappers doen. Die tegenstelling is altijd al enigszins karikaturaal voorgesteld, meent Joosten, en is tegenwoordig zeker zo groot niet meer. Hij beschrijft in zijn boek hoe wetenschappers de laatste jaren wat losser van moraal geworden zijn: ook een onderzoeker mag zich tegenwoordig bezighouden met bijvoorbeeld de persoon achter de schrijver of de poëtische kwaliteit van songteksten.

Congres Achter de verhalen
Misbaar wordt op 26 maart gepresenteerd in boekhandel Roelants te Nijmegen, aan het eind van de eerste dag van `Achter de verhalen', een driedaags congres over de stand van zaken én de toekomst van de wetenschappelijke bestudering van de moderne Nederlandse letteren. Op dit congres, dat eens in de twee jaar wordt gehouden aan beurtelings een Vlaamse of een Nederlandse universiteit, verzamelen zich nagenoeg alle onderzoekers in Nederland en Vlaanderen die zich met dit onderzoeksveld bezighouden.