Gemeente Assen


Algemeen

Dag van de Streektaal

28 maart 2008

De opening van het "Huus van de Taol" in Beilen gaat samen met de geboorte van wat een traditie moet worden. Want deze dag, 28 maart, is uitgeroepen tot "dag van de streektaal". Om dat zichtbaar te maken hebben medewerkers van Het Huus van de Taol en Het Drentse Boek de afgelopen tijd maar liefst 25.000 buttons verspreid met de tekst "Tegen mij kuj Drents praoten". Gisteren werden de buttons aangeboden aan Drentse burgemeesters/bestuurders met het verzoek 'm zoveel mogelijk - maar in elk geval 28 maart - op de revers c.q. het decolleté te dragen. Om op die manier uiting te geven aan hun waardering voor de streektaal, aan het feit dat ze dit onderdeel van ons collectieve cultuurgoed een warm hart toedragen en om te laten weten dat ze Drents verstaan.

Ook burgemeester Sicko Heldoorn en cultuurwethouder Chris de Wal kregen gisteren door "taolschulte" Hans Jalvingh een dergelijke button opgespeld. En beiden lieten weten dat ze die van harte en met overtuiging zullen dragen.

Dat Heldoorn een oprechte Fries met bijbehorend accent genoemd mag worden is daarvoor geen enkel beletsel. Want de button geeft immers aan dat de drager ervan het Drents verstaat, niet dat hij het ook spreekt. Ook De Wal (geboren en opgegroeid in de Drents-Groningse veenkoloniën) spreekt het Drents niet actief, maar staat volledig achter het initiatief.

Er wordt naar gestreefd om in maart 2009 opnieuw een Dag van de Streektaal te organiseren.