Gemeente Hengelo

Actueel

Gemeentelijke rampenoefening geslaagd

Hengelo, 27 maart 2008

Gemeentelijke processen beoefend

Gemeentelijke rampenoefening geslaagd

Op donderdag 27 maart vond bij de gemeente Hengelo een grote gemeentelijke rampenoefening plaats. Bij een ramp heeft de gemeente een groot aantal taken. Een groot deel van deze taken is beoefend onder leiding van het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). Daarbij lag het accent op de afstemming tussen de gemeentelijke processen. Voor de betrokken medewerkers is het belangrijk regelmatig te oefenen. Daarnaast worden op basis van de oefening de diverse draaiboeken verbeterd.

Bij een ramp heeft de gemeente een groot aantal taken. Zo informeert de gemeente inwoners wat ze wel en vooral niet moeten doen, houdt ze inwoners, media en andere betrokkenen op de hoogte van de stand van zaken en geeft aan waar de brandweer, politie en gemeente mee bezig zijn. De gemeente heeft ook als taak te zorgen voor evacuatie, opvang en verzorging van betrokkenen en de registratie van slachtoffers en vermisten. Ook het afzetten van een gebied met hekken en de afhandeling van schade horen tot de gemeentelijke taken.

Actiecentra

Om ervoor te zorgen dat de gemeente zo goed mogelijk is voorbereid op een ramp, wordt er regelmatig geoefend en getraind. Jaarlijks vindt een oefening van de gemeentelijke rampenstaf plaats. Op 27 maart namen ongeveer 50 medewerkers deel aan een oefening van de gemeentelijke processen. Het ging dus niet om een oefening waar het bestuur, het managementteam of hulpdiensten bij betrokken waren. De processen waar een gemeente mee te maken krijgt, zijn ondergebracht bij verschillende actiecentra. Deze centra oefenen regelmatig en hanteren daarbij vastgestelde draaiboeken. Die draaiboeken zijn binnen de Regio Twente uniform, zodat er tussen gemeentes makkelijk uitgewisseld kan worden. Bijzonder aan deze oefening was dat alle actiecentra tegelijkertijd oefenden.

's Ochtends vond een workshop plaats, 's middags de daadwerkelijke oefening. De oefening richtte zich op een grote brand in het centrum van Hengelo. Verschillende aspecten kwamen daarbij kijken: zorgen voor opvang van slachtoffers, zorgen voor evacuatie en opvang van omwonenden, registratie van al deze personen, voorlichting aan pers en publiek, nazorg, schaderegistratie, etc. Degenen die oefenden moesten ook daadwerkelijk de externe organisaties bellen zoals opvanglocaties, RTV Oost (de rampenzender), het Rode Kruis en vervoersmaatschappijen die in de diverse draaiboeken voorkomen. Door deze organisaties werd heel meegewerkt en over het algemeen zeer alert gereageerd.

Er komt een uitgebreide evaluatie van de oefening. Op basis daarvan worden de draaiboeken verder verbeterd en bepaald hoe vervolgoefeningen eruit komen te zien.