Gemeente Sneek


kwartier sneek uitgebreid

Communicatie Cultureel Kwartier Sneek uitgebreid

Donderdagmiddag -27 maart - zijn door een afvaardiging van het buurtcomité Cultureel Kwartier aanbevelingen omtrent communicatie en uitwerking van het Cultureel Kwartier Sneek aan wethouder B.J. van den Broek overhandigd. In de afgelopen periode is duidelijk geworden dat het realiseren van een Cultureel Kwartier aan weerszijden van een stadsgracht in het centrum van een stad zo zijn eigen dynamiek heeft. Bewoners en gebruikers van het gebied hebben aangegeven dat er ten aanzien van de diverse activiteiten wel gecommuniceerd is door de gemeente richting buurtbewoners maar dat de informatie versnipperd is geweest. Men wist over en weer soms niet wat er speelde en miste mede daardoor het overzicht. Daarnaast heeft men het gevoel dat alles rondom het Cultureel Kwartier nog niet volledig in kaart gebracht en uitgezocht is. Voor wat betreft de communicatie heeft de gemeente in samenspraak met het buurtcomité reeds afspraken gemaakt. De weerslag daarvan zal aan de raadsleden voorgelegd worden in de 4e raadsnotitie Cultureel Kwartier Sneek die vóór de zomer geagendeerd staat. De aanbevelingen van het buurtcomité zelf werden gisteravond reeds aan de politieke partijen van de gemeente Sneek gepresenteerd.

Om de communicatie en interactie met de inwoners van Sneek die wonen en werken nabij het Cultureel Kwartier Sneek goed en inzichtelijk te laten verlopen, is inmiddels in samenspraak met het buurtcomité gekozen voor een frequent overleg met de direct omwonenden. In eerste instantie gaat het dan om overleg met de bewoners aan de Kerkgracht/Oud kerkhof. In een latere fase zal ook eenzelfde overleg georganiseerd worden voor direct omwonenden van de Westersingel en omstreken. Periodiek zal ook overleg plaatsvinden met het te vormen Wijkplatform Cultureel Kwartier dat momenteel nog uit Kerkgracht/Oud Kerkhof en Stationsstraat bestaat en mogelijk nog aangevuld wordt met bewoners van de Willemstraat en omgeving.

De gemeente heeft voorts gekozen voor het instellen van inloopavonden op het gemeentehuis, die minimaal eens per kwartaal worden georganiseerd. Bewoners/gebruikers uit het gehele gebied van het Cultureel Kwartier Sneek kunnen daar kennis nemen van de laatste ontwikkelingen en de voortgang. Daarnaast kan men zich over verschillende onderwerpen laten informeren, uitlaten en/of vragen stellen. De avonden zijn uiteraard ook vrij toegankelijk voor de overige inwoners van Sneek en de pers.
Aan de wens van het buurtcomité om binnen de gemeente één contactpersoon Cultureel Kwartier aan te stellen is inmiddels gehoor gegeven.

Ten einde ook de inwoners van de gehele gemeente alsmede die van de Zuidwesthoek van de provincie te informeren over het wel en wee van het Cultureel Kwartier Sneek zullen op de gemeentelijke pagina in het Sneeker Nieuwsblad met grote regelmaat publicaties verschijnen.

De daadwerkelijke realisatie van het Cultureel Kwartier Sneek vindt gefaseerd plaats. Het Centrum voor de Kunsten neemt vanaf eind 2008 gefaseerd zijn intrek in de bebouwing aan de Kerkgracht, de Nauwe Noorderhorne en het Oud Kerkhof. In de Noorderkerk komt een vlakkevloerzaal die eind 2008 gereed zal zijn. Het naastgelegen gebouw Het Bolwerk behoudt zijn huidige functie als poppodium aangevuld met andere activiteiten van het CvK. Aan de overzijde van het water, waar zich nu het TNT-gebouw bevindt, wordt in de loop van de volgende jaren een theater gerealiseerd dat plaats biedt aan 600 bezoekers.

Uit het burgertevredenheidsonderzoek dat eind 2007 ten behoeve van het Burgerjaarsverslag werd gehouden, blijkt dat meer dan 80 % positief staat tegenover het fenomeen Cultureel Kwartier. De deelnemers menen dat het een positieve invloed heeft op de stad Sneek, die daardoor haar positie in de regio versterkt en zo veel extra bezoekers van buiten de gemeente zal aantrekken.