Gemeente Soest

Woonruimteverdeling Soest/Soesterberg

Datum: 28/03/2008

Op 17 januari 2008 heeft de gemeenteraad van Soest de nieuwe Huisvestingsverordening Soest 2008 vastgesteld. Deze verordening vormt de basis voor een rechtvaardige verdeling van goedkope woningen in Soest.

In principe zijn er maar beperkte wijzigingen in het woonruimteverdeelsysteem voorgesteld door het college. De kern is dat het lotingsysteem wordt gehandhaafd. De gemeenteraad heeft wel twee amendementen aangenomen en het college verzocht om een aantal bepalingen nader uit te werken.

Invoering wegingsfactor

Een door de gemeenteraad overgenomen wijziging is het invoeren van een wegingsfactor. Een wegingsfactor heeft vooral gevolgen voor woningzoekenden die optimaal reageren, nooit een woning geweigerd hebben en een behoorlijke periode ingeschreven staan. Zij kunnen dan een extra inschrijving krijgen. Hiermee worden de kansen van deze woningzoekenden vergroot. De gemeenteraad heeft bij dit specifieke punt een amendement aangenomen:

Een vangnet voor woningzoekenden die:

* meer dan drie jaar ingeschreven staan;

* 70% van het maximaal mogelijke aantal reacties benut hebben;
* en nooit een woning hebben geweigerd.

Als woningzoekenden aan deze criteria voldoen, kunnen zij na gebruik van de extra wegingsfactor in aanmerking komen voor een voorrangsregeling. De regeling wordt nu verder uitgewerkt. Er is nog een aanpassing in de verordening nodig om het amendement uit te kunnen voeren.

Labeling seniorenwoningen

Het tweede amendement betreft de labeling van seniorenwoningen. In de verordening is opgenomen dat zogenoemde nultredenwoningen (ook wel éénsterrenwoningen genoemd) en drie- en viersterrenwoningen moeten worden gelabeld voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze classificatie slaat op de toe- en doorgankelijkheid van een woning.

Het college vreest dat er meer woningen worden gelabeld door deze bepaling dan werd beoogd met dit amendement. Dit wordt mede veroorzaakt door de onduidelijkheid rondom de definitie voor nultredenwoningen. De woningcorporaties beschouwen hun appartementen in bijvoorbeeld Smitsveen als nultredenwoningen, indien deze bereikbaar zijn per lift.

In Soest zijn er ongeveer 5000 huurwoningen die nu verdeeld worden via het WVS. Daarvan waren er voor 17 januari 2008 ongeveer 1200 gelabeld voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Onder de huidige verordening zouden dit er 2600 worden. Daarom stelt het college een wijziging voor van dit amendement. Hierdoor worden wel meer woningen voor senioren gelabeld dan onder de oude verordening het geval was, echter het aanbod wordt specifieker afgestemd op de wensen van senioren.

Inspraak over wijzigingen

Voor deze aanpassingen van de amendementen in de huisvestingsverordening moet een inspraakronde worden gehouden, deze start op 3 april 2008 en eindigt op 14 mei. Burgers en organisaties kunnen dan reageren op de wijzigingsvoorstellen. Daarna neemt de gemeenteraad definitief een besluit.

De gemeenteraad heeft overigens ook een motie aangenomen. Deze motie heeft ondermeer betrekking op de passendheidscriteria voor eengezinswoningen. Burgemeester en wethouders zullen in april de gemeenteraad hierover verder informeren. Ook wordt de gemeenteraad dan geïnformeerd over de wijzigingsvoorstellen van de nieuwe huisvestingsverordening.

.