Stadsdeel Amsterdam Centrum


Nieuwe bibliotheek UvA

28 maart 2008

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum gaat meewerken aan de plannen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor een nieuwe bibliotheek op het Binnengasthuisterrein.
Met de nieuwe bibliotheek kan de universiteit de boekencollectie van het Alfacluster op één plaats beheren en toegankelijk maken. Daarnaast biedt het studiefaciliteiten voor alle studenten aan de UvA. Basis voor de toezegging van stadsdeel Centrum mee te zullen werken aan de plannen van de UvA is de definitieve notitie Binnengasthuisterrein, een nieuwe bibliotheek voor de Universiteit van Amsterdam. `

Belangen
Het dagelijks bestuur heeft uiterst zorgvuldig en transparant een afweging gemaakt, met oog voor alle verschillende belangen. Eén van de belangen is het monumentenbelang. Daarom is het voornemen mee te werken op 6 maart 2008 besproken met de raadscommissie Bouwen, Wonen en Stedelijke Ontwikkeling.

Steun
De deelraadsleden steunen in meerderheid het standpunt van het dagelijks bestuur. Het is nu aan de UvA om het vergunningentraject te starten en met de buurtbewoners te communiceren. De officiële besluitvormings- en inspraakprocedures starten wanneer de UvA de benodigde vergunningen aanvraagt.

Nieuwbouw
De UvA vroeg het dagelijks bestuur eind 2006 een standpunt in te nemen over de nieuwbouw van een Universiteitsbibliotheek op de plaats waar nu de voormalige Theaterschool (de Tweede Chirurgische Kliniek) en het Zusterhuis staan. Beide panden zijn sinds juli 2001 rijksmonument. Om tot dit standpunt te komen, is gekeken naar eerdere onderzoeken en besluitvorming, alternatieven en planontwikkeling, en advies ingewonnen over de benodigde vergunningen. Het dagelijks bestuur zet de lijn voort die al eerder door de gemeenteraad is ingezet. Deze besloot in september 2001 in principe mee te willen werken aan vestiging van een bibliotheek op het Binnengasthuisterrein.

Lees ook de definitieve notitie Binnengasthuisterrein, een nieuwe bibliotheek voor de Universiteit van Amsterdam.