Campina stimuleert omschakelen naar biologisch

28/03/2008 10:52

Campina Services B.V.

Limmen, 28 maart 2008

Campina-leden in Nederland die omschakelen naar biologisch, kunnen vanaf nu rekenen op een financiële tegemoetkoming tijdens de twee jaar durende omschakelperiode. In deze periode wordt de productiewijze al wel biologisch, terwijl de melk nog niet als biologisch afgezet mag worden. Door de financiële tegemoetkoming verwacht Campina melkveehouders te stimuleren om over te schakelen van gangbare op biologische melkveehouderij. Met ruim honderd biologi-sche veehouders is Campina de grootste verwerker van biologische melk in Nederland. Campina ziet de afzet van biologische melk gestaag groeien. Daarom heeft Campina behoefte aan extra biologische melk.

Gedurende de twee jaar durende omschakelperiode, ontvangt een veehouder een omschakelver-goeding van twee euro per 100 kilo melk, exclusief BTW. Deze vergoeding is gebaseerd op de extra kosten die een veehouder in deze periode maakt. De toeslag voor melk die als biologische melk afgezet mag worden, bedraagt momenteel 7,78 euro per 100 kilo melk (exclusief BTW). Ook deze toeslag is gebaseerd op de meerkosten van biologische productie.

Welkomstpremie
Een veehouder die zich in 2008 bij Campina meldt met een serieus omschakelplan, kan bovendien een welkomstpremie van 250 euro ontvangen. Daarmee vervalt de borgsom die veehouders moes-ten betalen als ze zich meldden voor de afzet van biologische productie. Veehouders die zich nu melden, zijn er zeker van dat hun melk na de omschakelperiode ook als biologisch wordt verkocht, zodat de veehouder ook zeker is van de bio-toeslag op de melkprijs. De exacte voorwaarden komen binnenkort beschikbaar, onder meer via MyCampina.com, de web-site voor de leden-melkveehouders van Campina.

Positieve ontwikkeling afzet
Consumenten en professionele afnemers vragen steeds meer biologische zuivel. Ook in 2007 heeft Campina aanzienlijk meer biologische zuivel verkocht dan in eerdere jaren. Voor Groene koe, de biologische zuivel van Campina die in supermarkten verkrijgbaar is, is in 2007 een nieuwe verpakking en communicatiestrategie ontwikkeld. 'Je bent wat je kiest' is het motto. De voordelen voor de consument van het kiezen voor biologische zuivel worden benadrukt op de verpakking en in andere communicatie-uitingen. Mede hierdoor zijn de gemiddelde verkopen per winkel van Groene koe met 20 procent gestegen. In de buitenhuishoudelijke markt is de afzet van Groene koe in 2007 met 60 procent gestegen, mede doordat bijvoorbeeld cateraars meer nadruk leggen op duurzaam inkopen. Zuiver Zuivel, de biologische zuivel van Campina voor het natuurvoedingskanaal, blijft het even-eens goed doen; tien procent meer afzet in 2007. De veehouders op de verpakkingen zorgen er voor dat de binding tussen consument en boer wordt versterkt.

Succesvolle spaaracties
'Je bent wat je kiest' wordt ook benadrukt door de consumentenspaaracties van Groene koe en Zuiver Zuivel voor Kameroen. Maar liefst 10.000 inzendingen zijn binnengekomen voor de actie 'Geef een koe voor Afrika'. Daarom kan de ontwikkelingsorganisatie Heifer Nederland 58 koeien schenken aan de lokale bevolking in Kameroen, en daarmee bijdragen aan armoedebestrijding.