Senternovem


28-03-2008 | VERS regeling 2008 gepubliceerd

Op 26 maart 2008 is de VERS regeling 2008 gepubliceerd. Op deze site kunt u de officiele publicatie terugvinden. De regeling van 2008 is anders dan de regelingen in de voorgaande jaren. In 2008 komen alleen retrofitinstallaties in aanmerking.

Vooralsnog wordt een budget van EUR 1.000.000 gepubliceerd, omdat er nog geen signalen zijn dat er een groter beroep op de regeling zal worden gedaan. Mocht later in het jaar blijken dat er meer belangstelling bestaat, dan zal de publicatie van aanvullend budget worden overwogen. Bij gebrek aan een internationale norm voor nieuwe motoren die verder gaat dan de vigerende wettelijke normen - opgenomen in het Besluit typekeuringluchtverontreiniging trekkers en motoren voor mobiele machines en het Reglement onderzoek schepen op deRijn 1995 - is het vooralsnog niet opportuun subsidie te verlenen voor motoren die schoner zijn dan wettelijk verplicht is. Tot het moment dat zo'n norm is vastgesteld en er het vooruitzicht is dat dergelijke schonere motoren ook daadwerkelijk kunnen worden geleverd wordt dus alleen het retrofitten gesubsidieerd. Te zijner tijd zal worden bezien of de mogelijkheid subsidie toe te kennen voor de aanschaf van een emissiearme dieselmotor opnieuw kan worden geopend.

In 2008 gaat naar het zich laat aanzien met een aantal schepen een proef lopen van een combinatie van Selectieve Catalytische Reductie-systemen (SCRsystemen) en roetfilters. Mede op basis van de in die proef opgedane ervaringen zal eind 2008 worden bezien of ook het retrofitten van roetfilters subsidiëring verdient.