Gemeente Eindhoven

Persbericht 28 maart 2008

Persverklaring burgemeester Braks naar aanleiding van film Wilders

Gisteravond, 27 maart, is de internetfilm Fitna van de heer Wilders uitgebracht. Omdat ik mij kan voorstellen dat u wilt weten wat dit in onze stad Eindhoven heeft opgeroepen, heb ik het initiatief genomen tot dit persgesprek.

In Eindhoven is - net als in de rest van Nederland - verstandig en rustig gereageerd op de film. Ik ben daar zeer gelukkig mee. Eindhoven is een stad die veel nationaliteiten kent. Juist die diversiteit maakt Eindhoven een creatieve, aantrekkelijke en sportieve stad om te wonen en te werken. We zetten sterk in op samenspraak en samenwerking tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Ik kan mij voorstellen dat de film kwetsend kan zijn. Ik wil iedereen oproepen de lijn van samenspraak en samenwerkingâ óók en juist nu - met elkaar vast te houden.

Ik wil u ook graag feitelijk informeren over hetgeen in Eindhoven is gebeurd sinds het uitbrengen van de film. De politie heeft sinds gisteravond extra inzet gepleegd om te monitoren wat er in de stad gebeurt. Zoals ik u al meldde: het is rustig, er hebben zich geen bijzondere zaken voorgedaan. Het driehoeksoverleg tussen burgemeester, politie en Openbaar Ministerie is gisteravond en vanmorgen bij elkaar geweest, zoals wij met elkaar vooraf hadden afgesproken. We hebben de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd en met elkaar besproken. In het Veiligheidshuis zijn wij bijeengekomen met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de politie, het welzijnswerk en de moskeebesturen. Ook dit was vooraf zo met elkaar afgesproken.
Wij zitten in Eindhoven regelmatig met elkaar om de tafel en wij vonden het belangrijk om elkaar te zien en te spreken meteen na het uitkomen van de film en extra zorg voor elkaar te hebben. Natuurlijk om met elkaar eventuele gevolgen te bespreken. Maar ook om op een moment als gisteravond sàmen te zijn, gevoelens te delen en onze Eindhovense lijn - samenspraak en samenwerken â- vast te houden met elkaar. Ik ben erg blij dat ons dat tot op dit moment zo goed gelukt is en hoop en vertrouw dat dit ook in de komende dagen zo zal blijven.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail