FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers houden poortactie bij Dekamarkt voor vakbondswerk

Supermarktconcern Dekamarkt belemmert zijn
distributiecentrumwerknemers in het verrichten van vakbondswerk. In aanloop naar de onderhandelingen voor de cao supermarkten deelt FNV Bondgenoten in supermarkten en distributiecentra in heel Nederland cao-kranten uit. Dekamarkt wil echter eerst de inhoud van de krant beoordelen waarna het concern eventueel zelf de krant wil verspreiden.

Murat Sekercan, bestuurder FNV Bondgenoten: "Dit is echt absurd en ongehoord! Werknemers hebben het recht om vakbondswerk te verrichten, binnen werktijd en op de werkvloer. Bij andere grote supermarktconcerns is het geen probleem en mogen we de cao-kranten gewoon uitdelen. Maar de werknemers van Dekamarkt mogen de krant niet in de kantine van het distributiecentrum leggen. Dus nu staan we vanmiddag gewoon aan de poort bij het distributiecentrum om de werknemers te informeren over de komende cao-onderhandelingen voor de supermarkten."

Op 1 april aanstaande starten de onderhandelingen voor de cao supermarkten. FNV Bondgenoten wil onder andere meer zeggenschap voor de werknemers over hun arbeidstijden. Bovendien vindt de vakbond dat de werkgeversorganisaties moeten investeren in een prettige, veilige en gezonde werkomgeving en in de toekomst van de branche.

In de supermarktbranche zijn ruim 200.000 mensen werkzaam; meer dan 60% hiervan is jonger dan 22 jaar.

---