FNV

Persbericht

FNV: toezicht op asbestverwijdering is knullig

De FNV is zeer geschrokken van het rapport van de Algemene Reken Kamer over asbest. Daaruit blijkt niet alleen dat jaarlijks vier tot zevenhonderd mensen sterven door asbest. Maar vooral ook dat sloopbedrijven zich nog steeds slecht houden aan de regels en dat de toezichthouders de regels niet goed handhaven. Nederlands grootste vakcentrale vindt dat de verantwoordelijke ministers Donner (Sociale Zaken) en Cramer (VROM) maatregelen moeten nemen.

FNV-bestuurder Leo Hartveld: Je zou verwachten dat we door de ervaringen in de afgelopen 50 jaar wijzer zijn geworden en voorzichtig met asbest omspringen. Niks is minder waar. Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt dat de toezichthoudende instanties - Arbeidsinspectie, Vrom-inspectie en provincies - er geen prioriteit aan geven. Als gevolg daarvan is er onvoldoende kennis beschikbaar voor goed toezicht op asbestverwijdering.

De FNV constateert al jaren dat de arbeidsinspectie onvoldoende capaciteit heeft om goed te controleren Zo heeft deze dienst slechts 8 mensen voor toezicht op asbestverwijdering. Maar jaarlijks komen er alleen al vanuit het legale circuit 30 000 meldingen binnenkomen.

Hartveld: Vandaag worden er werknemers besmet met asbest, over 30 jaar hebben ze kanker. Dat zijn Derde Wereld-toestanden in Nederland. De FNV pleit daarom voor snelle en krachtige maatregelen: meer inspecteurs die op asbesttoezicht worden ingezet. Strenge re controle door de overheid op certificaatverleners voor asbestverwijderaars. Maar ook hogere boetes voor asbestverwijderaars die er een rommel van maken.

De FNV is het met de Algemene Rekenkamer eens dat er een centrale coördinatie op het niveau van toezicht en certificering moet komen, zodat asbestverwijderaars goed in de gaten kunnen worden gehouden.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 553

FNV Persvoorlichting
Paulus Plas: 020 - 58 16 553
paulus.plas@vc.fnv.nl
Werkdagen: maandag, dindsdag, donderdag en vrijdag