Gemeente Valkenswaard


Samen gezond

Op basis van de nota 'Lokaal Gezondheidsbeleid 2006-2009' zijn voor een aantal onderdelen werkgroepen actief in de gemeente Valkenswaard die jaarlijks een activiteitenprogramma uitvoeren. Voor dit jaar zijn dit de onderdelen 'Alcohol, Drugs en Jongeren', 'Mantelzorg' en 'Valkenswaard in Balans'.

In deze rubriek 'Samen Gezond' informeren wij u regelmatig informeren over de onderwerpen die door de werkgroepen bij de uitvoering van het activiteitenprogramma worden betrokken. We starten dit keer met een onderwerp uit de werkgroep 'Valkenswaard in Balans'. De werkgroep 'Valkenswaard in Balans' bestaat uit de volgende organisaties: gemeente Valkenswaard, GGD, bibliotheek, Zuidzorg, peuterspeelzalen, kinderopvang De Horizon en verloskundigenpraktijk Vivre. Regelmatig brengt de werkgroep het belang van gezonde voeding en voldoende beweging onder de aandacht om zo te bevorderen dat kinderen opgroeien met een gezond gewicht. In het volgende artikel willen we u informeren over borstvoeding.

Borstvoeding, ook als je weer aan het werk gaat!

Borstvoeding is de beste voeding die je een baby kunt geven. Het zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling en is goed voor de gezondheid van kind en moeder. Baby's profiteren optimaal van de gezonde effecten van moedermelk als ze minimaal zes maanden borstvoeding krijgen. Gemiddeld krijgen baby's in Nederland één maand borstvoeding. Daarom is het belangrijk dat nog veel meer moeders hun baby langer de borst geven.

Veel vrouwen die na hun verlof weer aan het werk gaan, stoppen met het geven van borstvoeding. Dat is jammer, omdat borstvoeding zoveel voordelen heeft voor moeder en kind. Een van de redenen dat veel vrouwen stoppen is dat werkgevers of zijzelf niet goed op de hoogte zijn van de rechten en plichten rond het geven van borstvoeding op het werk.

De wetgeving voorziet in de mogelijkheid om het werk na het bevallingsverlof te combineren met het geven van borstvoeding. Het meest belangrijk hiervoor is artikel 4:8 van de Arbeidstijdenwet. Dit artikel maakt het mogelijk dat een vrouw gedurende de eerste negen maanden na de bevalling het werk mag onderbreken voor kolven of het geven van borstvoeding. Dat mag zo vaak en zo lang als nodig is, maar niet meer dan een kwart van de arbeidstijd. Om van deze rechten gebruik te kunnen maken, moet de werknemer hebben aangegeven dat zij borstvoeding geeft of van plan is borstvoeding te gaan geven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met verloskundigenpraktijk Vivre, telefoon 2301 230 of Zuidzorg, telefoon 2308 408. Zij adviseren en ondersteunen zwangere vrouwen en jonge moeders met betrekking tot het geven van borstvoeding.