Persberichten Binnensticht, 11.45 uur

Utrecht, 28-03-2008

Brand

ZEIST Op donderdagmiddag 27 maart ontstond brand bij een tent waar een man in lag te slapen. De brand werd door een getuige gedoofd.

Rond 15.55 uur kreeg de politie de melding dat jongens op de Laan van Rijndijk met vuurwerk aan het gooien waren. Ter plaatse spraken de agenten met een getuige. Hij vertelde te hebben gezien dat drie jongens het bos inliepen. Vervolgens zag hij rook en ging poolshoogte nemen. Hij zag dat in het bos het tentdoek van een tent in brand stond. Het lukte hem de beginnende brand met een tak te doven. Terwijl hij daar mee bezig was, kwam er een man uit de tent. Die had in de tent liggen slapen, maar had geen letsel opgelopen. Dankzij het snelle ingrijpen van de getuige, liep alles met een sisser af.

Een andere getuige meldde een knal gehoord te hebben en daarna vuur in het bos te hebben gezien. Zij zag vervolgens drie jongens weg zien rennen over de Laan van Rijnwijk. De man die in de tent had liggen slapen, werd niet meer door de agenten aangetroffen

Aan de hand van de getuigenverklaringen stelden agenten een onderzoek in de omgeving in. Daarbij werden twee verdachten, jongens van 14 jaar en afkomstig uit Zeist, aangehouden.

Uit onderzoek bleek dat nog een derde jongen, 14 jaar oud en afkomstig uit Driebergen-Rijsenburg, bij de zaak betrokken was. Hij zal nog worden aangehouden en verhoord.

Bij het verhoor verklaarde het aangehouden tweetal, samen met de derde verdachte, fikkie in het bos te hebben gestookt. Daarbij hadden zij ook spuitbussen met haarlak in het vuur gegooid, die waren daarbij ontploft. Zij ontkenden iets met de brand van de tent te maken te hebben.

De politie zet het onderzoek voort en bekijkt daarbij of de verdachten al dan niet opzettelijk verantwoordelijk zijn voor de brand van de tent.

Gedwongen te pinnen

ZEIST/UTRECHT Op donderdagavond 27 maart en de daaropvolgende nacht werd een man meerdere malen gedwongen geld te pinnen.

Rond 23.40 uur pinde een 22-jarige man uit Leusden bij het winkelcentrum op de Laan van Vollenhove. Daarna werd hij door een man aangesproken en vervolgens gedwongen in een auto te gaan zitten, waarin zich nog een tweede verdachte bevond. In de daaropvolgende uren werd de Leusdenaar onder bedreiging van een wapen meerdere malen gedwongen geld te pinnen in Zeist en Utrecht. Daarna werd hij in Zeist uit de auto gezet.

Het slachtoffer liep naar het politiebureau en deed aangifte. Aan de hand van het signalement van de auto en de verdachten keken politie-eenheden naar hen uit. Zij zagen de auto op de Hessenweg rijden en gingen er achteraan. Op de Utrechtseweg werd de auto aan de kant gezet. De twee verdachten, mannen van 20 en 22 jaar en afkomstig uit Zeist, werden aangehouden en de auto werd in beslag genomen.

De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanrijding onder invloed

BUNNIK Een 39-jarige automobilist uit Bunnik reed op donderdagavond 27 maart tegen een geparkeerde auto. Hij zette later zijn bestelbus weg.

Een 22-jarige man uit Zeist parkeerde zijn auto op donderdagavond op de Molenweg. Rond 22.00 uur zag hij dat een bestelbus tegen de linkerzijde van zijn auto geparkeerd stond. Hij wist dat een 39-jarige man uit Bunnik de eigenaar was van de bus. Hij sprak hem aan, maar de 39-jarige man weigerde met hem te praten. Even later verzette de verdachte de bestelbus en zag de 22-jarige man dat zijn auto schade had opgelopen. Daarop werd de politie gebeld.

Agenten gingen ter plaatse en hielden de 39-jarige verdachte aan voor het verlaten van de plaats van een ongeval. De Bunnikker bleek te veel te hebben gedronken: in het politiebureau blies hij bij de ademanalyse 925 ug/l, meer dan vier keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval, het rijden onder invloed van alcohol en zijn rijbewijs werd ingevorderd.