Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen roept op tot kernwapenvrije wereld

28 mrt 2008 | "De sleutel tot nucleaire ontwapening ligt bij de Verenigde Staten en Rusland: gezien hun grote voorraden kernwapens dragen zij een speciale verantwoordelijkheid." Dat zei minister Verhagen donderdag tijdens een seminar van de Atlantische Commissie.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) kiest voor een multilaterale aanpak om wereldwijd kernwapens af te schaffen: samenwerken met bondgenoten die dezelfde waarden delen. Hij ziet een nieuwe dynamiek voor Amerikaans-Europese samenwerking uitgebreid met partners buiten dit gebied. "De Westerse wereld zal op dit gebied een voorbeeldfunctie moeten vervullen, de moral high ground moeten nemen", aldus Verhagen.

De minister roept de internationale gemeenschap op tot ratificatie van het Alomvattend Kernstopverdrag en een verbetering van de uitvoering van de Haagse Gedragscode tegen de Verspreiding van Ballistische Raketten. Verhagen zal zijn collega-ministers van de 128 landen die de Haagse Gedragscode hebben ondertekend in een brief vragen een grotere betrokkenheid te tonen. "Iedereen moet zich inspannen om de wereldwijde afschaffing van kernwapens dichterbij te brengen", aldus de minister.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* De spech van minister Verhagen tijdens het seminar