Gemeente Venlo


Statement burgemeester Bruls n.a.v. film Wilders

28-3-2008

Statement burgemeester Hubert Bruls (Venlo) n.a.v. de film van Geert Wilders

Ik heb de film gezien. Het zijn met name beelden die al bekend zijn, een aaneenschakeling van citaten uit de Koran, uitspraken van imams, gekoppeld aan schokkende beelden. Het geeft naar mijn mening een zeer eenzijdig en vertekend beeld van de Islam en van moslims.

Ik heb er alle vertrouwen in dat de inwoners van Venlo verstandig en nuchter genoeg zijn om zich, net als de afgelopen maanden, door het verschijnen van deze film niet tot onrust of onenigheid te laten verleiden. Er is op dit moment ook geen enkele aanleiding om anders te verwachten.

Natuurlijk moeten we met elkaar in gesprek blijven over hoe je verder gaat in een samenleving die uit veel verschillende groepen mensen bestaat. Hoe doe je dat, hoe ga je met elkaar om.

De heer Wilders heeft aangegeven na verschijning van zijn film de discussie aan te willen gaan. Dat is altijd goed, en het werd ook tijd. Het moet dan wel gaan om écht in gesprek gaan, met daarbij de bereidheid te luisteren naar elkaars opvattingen, in een open dialoog op basis van argumenten. Ik zal hem graag persoonlijk uitnodigen dat ook in zijn geboortestad Venlo te komen doen.