Gemeente Breda

Geld voor actieve jongeren in Haagse Beemden

De gemeente Breda stelt een budget van 33.000,- beschikbaar voor jongeren in de Haagse Beemden. Jongeren uit de wijk kunnen dit jaar een beroep doen op dit geld als zij activiteiten voor hun leeftijdgenoten of buurtgenoten willen organiseren. De wijkraad Bekom vult het budget aan met 3.000,- tot 36.000,-.

De activiteiten kunnen een sportief karakter hebben, maar bijvoorbeeld ook creatief, cultureel of muzikaal van aard zijn. Een speciale werkgroep, bestaande uit een vertegenwoordiging van de jongeren, wijkraad Bekom en gemeente, gaat jongeren informeren over het doel van het budget en hen activeren ervan gebruik te maken. Voor het opzetten en uitvoeren van activiteiten kunnen jongeren een beroep doen op ondersteuning van medewerkers van onder meer Vertizontaal, Breda-Actief, Winsten 2000, Tracks en Stichting Focus.

De gemeente Breda heeft de afgelopen maanden intensief overlegd met jonge bewoners van Haagse Beemden en met de verschillende organisaties over het jeugdbeleid voor 11-23 jarigen in de wijk. De reden hiervoor is een rapport over vrijetijdsbesteding van deze leeftijdsgroep, dat de wijkraad Bekom in september 2007 overhandigde aan verantwoordelijk wethouder Heerkens.

Ik nodig jongeren uit ons te laten weten hoe zij het liefst met hun vrije tijd omgaan. Zij weten dat zelf immers het beste, aldus haar reactie. Daarom heeft een team, bestaande uit vertegenwoordigers van Vertizontaal en Tracks, in de maanden november tot januari straatinterviews gehouden. Deze zorgden voor een scherper beeld over de manier waarop jongeren hun vrije tijd graag willen invullen. Een van de meest opvallende opmerkingen is dat jongeren zelf ideeën genoeg hebben. Ze kiezen bijvoorbeeld voor sporten, het hebben van een bijbaantje, huiswerk maken, elkaar buiten ontmoeten enzovoort. Bovendien willen jongeren graag zelf activiteiten organiseren in de wijk, maar het ontbrak hen vaak aan middelen daarvan werk te maken.