Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Twee ooievaarsnesten in Geuzenveld-Slotermeer

7 maart 2008
Een nieuw fenomeen in het groenste stadsdeel van Amsterdam: Op woensdag 12 maart zullen twee ooievaarsnesten neergezet worden. Één bij NME centrum de Drijfsijs in het Sloterpark en de ander in de Nijkamp schooltuin in het Eendrachtspark.

De nesten zijn gemaakt van 7 meter lange houten palen met daarop gevlochten takken. Tys de Ruijter, portefeuillehouder Groen: "Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer is een prima plek voor gezinnen. Dat gaat nu ook op voor ooievaars. Ik hoop dat we dit jaar al een ooievaarspaar kunnen ontvangen!". De meeste ooievaars zijn trekvogels. In het voorjaar komen ze vanuit de overwinteringstreken in Afrika terug naar Nederland en gaa ooievaarsloterpark.jpg (15 Kb) n dan op zoek naar een nest. Een ooievaarskoppel dat gaat nesten doet dat met veel geklepper. Ze blijven hun leven lang bij elkaar. De nesten zullen woensdag 12 maart rond 11.30 uur in aanwezigheid van Tys de Ruijter worden opgericht.

De eerste ooievaar ïs overigens al gesignaleerd. Buurtbewoonster Emmy Groot:"We volgen hem al jaren en hij komt ieder jaar terug. Voor het eerst zagen we hem in 2004, eind april. Nu al op zaterdag 8 maart. Hij/zij zat rond een uur of 2 op zijn vertrouwde hoge plek, achter de kinderboerderij. Even later was hij weer weg, maar in de avond zat hij er weer om er ook de nacht door te brengen. Op zondag in de namiddag was hij opnieuw te bewonderen en ook nu in de avond zit hij er nog. Het is zijn favoriete plek in het park. Zou het niet leuk zijn om hier een ooievaarsnest te plaatsen?"

ooievaaropnest.jpg (58 Kb)