Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Problemen rond erfpacht

* Reclame-uitingen sportclubs

* Overlast Centraal Station

* Fietsendiefstal

* Kauwgomvrije binnenstad

vrijdag, maart 28, 2008

Leefbaar staat voor koopzondagen; VVD ook?

Leefbaar Rotterdam stelde het college gisteren vragen over de toekomst van de koopzondagen. Leefbaar vindt dat ondernemers niet gehinderd mogen worden door een gedwongen sluiting op zondag en staat pal voor de koopzondagen, in tegenstelling tot de VVD, die nu hoog van de toren blaast, maar schaamteloos akkoord ging met het terugdringen van de koopzondagen op het Alexandrium.

Het kabinet, gevormd door het CDA, de PvdA en de ChristenUnie, heeft in haar wijsheid besloten het aantal koopzondagen vanaf volgend jaar te gaan beperken. Gemeenten zullen straks minder gebruik kunnen maken van de zogeheten toerismebepaling, waardoor ze meer dan twaalf koopzondagen per jaar kunnen houden. Leefbaar Rotterdam wilde van het college weten wat de gevolgen hiervan voor Rotterdam kunnen zijn en wat de betreffende wethouder hier dan aan zal doen.

Net als Leefbaar Rotterdam blijkt nu ook de VVD fel tegen dergelijke betutteling en dit nieuwe kabinetsbeleid te zijn. Vreemd, gezien de opstelling van de VVD in de deelgemeente Prins Alexander. Ronald Sørensen stelde de VVD dan ook voor eerst je eigen tuin schoon te maken, voordat je aan anderen gaat vertellen hoe het moet, nadat de VVD fractie trots meldde dat Mark Rutte zaterdag op de Meent actie zal voeren tegen dit voornemen van het kabinet. Ook D66 vroeg de VVD hoe het nu zit met de VVD en hun beleid in Prins Alexander, of zijn daar soms andere soort liberalen?

Wethouder Schrijer gaf aan hoogstpersoonlijk naar Den Haag te zullen gaan als de regels voor een koopzondag drastisch zullen wijzigen. Hij verwacht dat er niet al te veel verandert voor Rotterdam en wil Den Haag eventueel duidelijk maken dat de koopzondagen aan de lokale politiek overgelaten moeten worden.