Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht / De Rooyse Wissel

Persbericht

28 maart 2008

Onafhankelijk Pieter Baan Centrum in ontwikkeling

Forensisch Psychiatrisch Centrum en universiteit bundelen krachten

De Faculteit der Psychologie van de Universiteit Maastricht (UM) en het Forensisch Psychiatrisch Centrum De Rooyse Wissel in Oostrum (gemeente Venray) gaan samenwerken op het terrein van forensisch onderzoek, diagnostiek en opleidingen.

De samenwerking moet leiden tot meer wetenschappelijke inzichten in crimineel gedrag. Daardoor kunnen de diagnose, behandeling en preventie worden verbeterd van TBS-patiënten en andere forensische psychiatrische patiënten. Beide instellingen kijken ook of het haalbaar is om een onafhankelijk forensisch psychiatrisch expertisecentrum op te richten. Dat gaat zich dan richten op second opinion onderzoek en beoordelingen van onder andere TBS-patiënten en verdachten in het strafproces.

Van de wisselwerking van wetenschappelijk onderzoek en forensische diagnostiek, behandeling en preventie profiteren ook het onderwijs van de UM (Faculteiten Rechtsgeleerdheid en Psychologie) en de opleiding, training en programma-evaluatie binnen de Rooyse Wissel. Ten slotte beoogt de samenwerking een breder netwerk te creëren voor onderzoek op het terrein van forensica binnen en buiten Nederland.

Noot voor de pers:

In het programma L1 Laat van de regionale Limburgse TV-zender hebben dr. Sanne Verwaaijen, directeur Zorg en Behandeling van De Rooyse Wissel en prof. dr. Harald Merckelbach, decaan van de Faculteit der Psychologie afgelopen dinsdag de voorgenomen samenwerking toegelicht. Klik op onderstaande foto voor de uitzending. Daarin zitten ook de uitspraken die prof. dr. Corine de Ruiter, hoogleraar Forensische Psychologie van de Faculteit der Psychologie, afgelopen maandag in de nieuwsuitzending van L1 deed over de noodzaak voor meer controle op de rapportages door het Pieter Baan Centrum waarin het beoogde onafhankelijke instituut zal gaan voorzien.

De samenwerkingsovereenkomst tussen De Rooyse Wissel en de Faculteit der Psychologie wordt a.s. maandag 31 maart om 15.00 ondertekend in Forensisch Psychiatrisch Instituut De Rooyse Wissel, Wanssumseweg 12a in Venray. Aansluitend vindt een rondleiding plaats. Vertegenwoordigers van de media die aanwezig willen zijn bij de ondertekening en/of de rondleiding gelieve zich aan te melden bij woordvoerder Willem Sieders van De Rooyse Wissel via telefoon 0478-635200 en 06-538 900 42. Woordvoerder voor de Faculteit der Psychologie is Marcel Schrijnemaekers via telefoon 043-3882209.

De Rooyse Wissel

De Rooyse Wissel is een particulier forensisch psychiatrisch instituut ter verpleging en/of behandeling van, overwegend, tbs patiënten binnen een beveiligd kader. Het doel van de Rooyse Wissel is het tot maatschappelijk aanvaardbaar niveau terugbrengen van het delictgevaar, met als streven terugkeer of handhaving van de patiënt in de maatschappij. De Rooyse Wissel staat tevens voor het verlenen van ambulante zorg aan forensisch psychiatrische patiënten en het, in samenwerking met relevante partners, uitwisselen en verzamelen van expertise.

Faculteit Psychologie

De Faculteit Psychologie van de UM staat bekend om het kwalitatief hoogstaande wetenschappelijke onderwijs en onderzoek. De faculteit beschikt over veel expertise op het gebied van de forensische psychologie en de rechtspsychologie (samen met de faculteit der Rechtsgeleerdheid), waaronder de relaties tussen geestelijke stoornissen en crimineel gedrag, de beoordeling en behandeling van forensisch psychiatrische patiënten, de werking en de betrouwbaarheid van het geheugen in misdaadsituaties, alsmede de waardering door de rechterlijke macht van bewijsmiddelen in strafzaken.