Openbaar Ministerie

Twaalf jaar gevangenisstraf voor moord in Terwijde

Utrecht, 28 maart 2008

De rechtbank Utrecht heeft vandaag de 49-jarige man die op 4 september 2007 zijn buurman in Terwijde doodschoot veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Tussen de beide mannen waren al langer spanningen. Op de bewuste 4 september kwam het âs ochtends tot een treffen en kreeg de nu veroordeelde man een klap van zijn buurman. Diezelfde middag kwam het tot een escalatie en achtervolgde de man zijn buurman als schietend om hem uiteindelijk op straat door het hoofd te schieten.

De rechtbank verwierp het verweer van de verdediging als zou er sprake zijn van noodweerexces of psychische overmacht. Er was niet alleen een ruim tijdverloop tussen de confrontatie âs ochtends en de reactie âs middags; ook vluchtte het slachtoffer âs middags zijn huis in. Zodoende heeft de verdachte tijd en gelegenheid gehad om na te denken over zijn handelen en niet is gebleken dat hij daar geen controle over had.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 18 jaar. De rechtbank houdt echter rekening met de conclusies van de rapportage over de persoon van de verdachte. Hij vermijdt conflicten, kropt daardoor gevoelens op en bouwde zo een krampachtige controle op, die met de klap op 4 september ineenstortte. Rekening houdend met conclusie dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, komt de rechtbank tot het vonnis van twaalf jaar gevangenisstraf.