Ministerraad


Beperking recht op premievrije voortzetting levensverzekering

Persbericht | 28-03-2008

Het recht van een verzekeringnemer om een levensverzekering premievrij voort te zetten, kan door de verzekeraar worden uitgesloten als de hoogte van de verzekerde uitkering na vrijmaking van de premie beneden de 5.000 euro komt. Bij een heel lage uitkering wegen de administratieve kosten niet langer op tegen het profijt dat de verzekering voor de verzekeraar heeft. Dit blijkt uit een algemene maatregel van bestuur waar de ministerraad op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie mee heeft ingestemd.

Levensverzekeringen kunnen onder voorwaarden premievrij worden gemaakt. Dit betekent in de praktijk dat de verzekeringnemer stopt met betalen van de premie en de verzekeraar de uitkeringsverplichting aanpast.

De grens van 5.000 euro is niet van toepassing op verzekeringen die periodiek tot uitkering komen omdat zij onder alle omstandigheden premievrij kunnen worden voortgezet.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.