Ministerraad


Verplichte markering voor betere zichtbaarheid bedrijfsauto's

Persbericht | 28-03-2008

Bedrijfsauto's, van een na 9 juli 2008 goedgekeurd type, moeten voorzien zijn van opvallende markering. Hiermee wordt de zichtbaarheid van deze voertuigen en dus de veiligheid van de weggebruikers vergroot. De ministerraad heeft hiertoe besloten op voorstel van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. De markering wordt verplicht voor bedrijfsauto's vanaf 7500 kg en voor aanhangwagens vanaf 3500 kg. Vanaf 10 juli 2011 geldt de verplichte markering ook voor bestaande types bedrijfswagens.

Uit onderzoek in opdracht van de Europese commissie blijkt dat de kosten voor het aanbrengen van de markeringen gemiddeld 490 euro zullen zijn. De verwachting is dat die kosten gaan dalen tot een gemiddelde van 280 euro. Voor kleine bedrijfsauto's, van minder dan 3500 kg, wordt het voeren van een derde remlicht verplicht. In de praktijk worden deze auto's nu al standaard uitgerust met zo'n remlicht. Nederland implementeert hiermee een Europese richtlijn waarin de opvallende markeringen en verlichting voor voertuigen zijn voorgeschreven.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.