Rechtbank Utrecht


Twaalf jaar gevangenisstraf voor moord op buurman

28 maart - Een inwoner van Utrecht die in september 2007 in Utrecht de buurman van zijn vriendin doodschoot is vrijdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf.

De officier van justitie had twee weken geleden achttien jaar gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank oordeelde - anders dan het openbaar ministerie - dat de dader verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens de raadsman had de verdachte al jarenlang een gespannen relatie met het slachtoffer. De verdachte zou keer op keer zijn getergd door het slachtoffer en ook de vriendin en de kinderen van de verdachte werden lastiggevallen door het slachtoffer.

Op de ochtend van de fatale schietpartij werd de verdachte in zijn auto tegen het hoofd geslagen door het slachtoffer. De verdachte is daarna een pistool gaan halen. Toen hij zijn buurman die middag met een slagwapen in de tuin zag, volgde hij het slachtoffer met getrokken pistool zijn huis in. Toen die naar buiten vluchtte schoot hij hem op straat dood.

De rechtbank verwierp beroepen van de raadsman op noodweer, noodweer-exces en psychische overmacht. Wel sluit de rechtbank zich aan bij een rapport van een psycholoog, die vond dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. De psycholoog concludeerde dat de verdachte sterk geneigd is om conflictsituaties te vermijden en de daarbij behorende spanningen en agressie op te kroppen. Dit opkroppen leidde uiteindelijk tot een ineenstorten van de krampachtige controle, hetgeen geleid heeft tot een explosieve reactie.

LJ Nummer

BC8060

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 28 maart 2008 Naar boven