AutoRai

10.000e Toyota Prius afgeleverd in Nederland

(3/28/2008)
Toyota heeft de 10.000e Prius in Nederland afgeleverd sinds de verkoopstart van het model in 2000. De innovatieve hybrideauto van Toyota is opvallend populair, zo blijkt uit de verkoopstatistieken. Dat is het gevolg van het riante belastingvoordeel waarvan zakelijke rijders sinds kort profiteren en van de groeiende aandacht voor emissiearme autoâs.

De Toyota Prius was bij zijn introductie de eerste hybrideauto op de markt. Nog altijd geldt de auto als een pionier, vanwege de intelligente techniek die bijdraagt aan een geringe uitstoot. Dankzij de combinatie van een zuinige benzinemotor en een ondersteunende elektrische aandrijving consumeert de Prius slechts 4,3 liter benzine per 100 kilometer. Zijn gecombineerde vermogen is 113 pk. Een en ander resulteert in een gecombineerde CO2-uitstoot van 104 gram per kilometer.

Minder bijtelling, meer voordeel
De overheid beloont de aanschaf van zuinige benzineautoâs die een zeer lage uitstoot hebben (minder dan 110 gram CO2 per kilometer). Prius-rijders hebben daarom sinds dit jaar te maken met een fiscale bijtelling van slechts 14%, wat aanzienlijk minder is dan de reguliere bijtelling van 25%. Er komt een tweede voordeel bij: de overheid geeft een BPM-korting van maar liefst 6.400 euro, waardoor de catalogusprijs van de Prius zeer gunstig is. De Prius heeft een vanafprijs van 25.670,- euro.

De lage bijtelling gecombineerd met het hoge BPM-voordeel kan resulteren in een voordeel van meer dan 350 euro bruto per maand. Mede hierdoor stijgen de Prius-verkopen fors. In januari en februari van dit jaar werden er meer dan 750 exemplaren geregistreerd, dit is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2007.